Empreses 10/06/2012

El meu germà

L'executiva Agressiva
2 min

Tindria la guardiola plena si hi hagués posat un euro cada cop que un amic m'ha dit allò de "Jo també vull muntar alguna cosa". La idea ronda pel cap de molta gent, però pocs cops es diu de manera seriosa i la taxa de realització és molt baixa. El meu germà, de 40 anys, va ser l'últim que em va dir que volia fer-se emprenedor. Us explicaré aquesta història.

Ell, que té feina fixa i un sou de sis xifres (cinc cops més del que cobrava jo quan era assalariada), va dir un bon dia sopant a casa dels pares que volia muntar una empresa. Estava convençut que s'ompliria les butxaques obrint a Barcelona una franquícia de manicures d'alta gamma. Havia madurat la idea i havia buscat informació. Ho tenia molt clar: "Als Estats Units això fa furor i a Espanya arribarà aquesta moda". Em demanava consell i jo el vaig animar: "Tete, estic segura que és una bona idea. Quan vulguis ho parlem amb calma". Per a la meva sorpresa, al cap d'uns dies la idea seguia viva i havia evolucionat. El meu germà estava pensant quin seria el millor emplaçament per al local (quin barri, si local a peu de carrer o un pis), el color de les parets i l'estil dels mobles (havia guanyat el colonial).

La meva paciència va durar unes setmanes més i, al final, tot es va arreglar amb mitja hora d'Excel. Grosso modo : despeses de personal, mínim 60.000 euros; lloguer, 12.000 euros; equipament i mobles, 20.000 euros; subministraments, 8.000 euros; comptabilitat i altres càrregues, 7.000 euros; una web ben maca, 5.000 euros... Total, més de cent mil euros de despeses compromeses el primer any abans d'aixecar la persiana.

Quan el pànic el va prendre, el vaig acabar de rematar: "Perquè un projecte com aquest funcioni has de dedicar-hi sang, suor i llàgrimes, hi has d'estar present, has de formar el personal, fidelitzar la clientela, resoldre problemes i controlar les despeses. En definitiva, hauries de deixar la feina". Al següent dinar familiar, dissabte passat, les manicures de luxe havien desaparegut de les nostres vides.

L'executiva agressiva és una jove emprenedora

stats