FOTOGRAFIA
JÚLIA MANRESA

Un fotomaton portàtil, en línia i importat de la República Txeca

Smybox incorpora un sistema operatiu a les cabines de fotos instantànies i les connecta a internet per portar-les a casaments i festes de tot tipus

Una màquina Smilebox. Zoom

Marcs de fotos gegants, bigotis postissos i pals per fer selfies. En ple auge dels gadgets per fer fotografies, un grup de dissenyadors i fotògrafs txecs va decidir recuperar el concepte i la qualitat del fotomaton. Michal Zolman és el fundador i propietari de Smybox, l’empresa que comercialitza una màquina de fotografies portàtil, que combina la qualitat d’una càmera de fotos professional amb un sistema operatiu que permet editar-les al mateix moment com els filtres d’Instagram, compartir-les a les xarxes socials, crear un àlbum en línia o, per als més tradicionals, imprimir-les a l’estil Polaroid.

Després de consolidar el negoci a Praga, on treballen deu persones des de l’any 2011, Smybox acaba d’obrir una delegació a Bucarest aquest juny i també va aterrar a Los Angeles i São Paulo l’any passat amb equips de tres persones. El seu propietari i fundador fa sis mesos que s’ha traslladat a Barcelona per començar a ampliar el negoci des d’una ciutat que Zolman considera “molt internacional”.

El negoci es basa en el lloguer del paquet sencer. A més de desenvolupar la càmera i el seu sistema operatiu, el que ven Smybox és el servei per a esdeveniments. Dues persones porten la cabina i la instal·len a la festa o casament. A part d’animar la gent a fer-se fotos i explicar-los com funciona, confeccionen ells mateixos a mà elements de decoració i complements per a les fotografies, com ja es fa amb els photocalls que imiten les passarel·les fotogràfiques de les gales de televisió. El preu varia segons el que es vulgui incloure en el paquet: quantitat de fotografies, àlbum en línia, impressió de les fotos, connexió automàtica amb les xarxes socials... però el preu d’un pack estàndard és de 790 euros per servei.

Des que van arribar a Barcelona el maig passat, la Smilebox (com s’anomena la cabina) ha fet fotos en 27 esdeveniments i s’ha desenvolupat una aplicació mòbil gratuïta a través de la qual els participants en els esdeveniments tenen accés immediat a l’àlbum de fotografies que es genera durant aquell acte. Ara per ara, Zolman ha escollit Barcelona com una de les ciutats clau per consolidar el negoci i ja té un equip de tres persones treballant a la capital catalana.

La idea de Smybox va néixer de les peticions d’aquest tipus de servei per a casaments. L’any 2014 van facturar 300.000 euros i, segons explica el fundador de l’empresa, preveuen incrementar aquesta xifra al voltant d’un 20% aquest any.