Empreses 24/03/2013

Les fallides del totxo s'acceleren

El concurs de creditors de Renta Corporación és el tercer d'una gran empresa del sector en un mes

Dani Sánchez Ugart
2 min
Les fallides del totxo s'acceleren

L'any ha començat mogut per a les immobiliàries. En només 30 dies tres grans empreses del sector espanyol -dues de les quals catalanes- han presentat concurs de creditors. L'última ha sigut, aquesta setmana, la barcelonina Renta Corporación, que es va unir així a Reyal Urbis i les companyies del fins fa poc president de l'Associació de Promotors de Barcelona (Apce), Enric Reyna, que també han passat pels jutjats aquesta setmana perquè no poden pagar el que deuen.

El reguitzell de fallides immobiliàries ha coincidit amb la posada en marxa del banc dolent , que està completament operatiu des de principis d'any. El Sareb -nom oficial d'aquesta entitat semipública gestora d'actius tòxics- ha estat protagonista clar d'aquestes tres fallides. És el principal creditor en tots els casos i, sumats, els tres concursos li han fet un forat de més de 800 milions d'euros -707 dels quals vénen directament del concurs de Reyal Urbis i 50 de cadascuna de les immobiliàries catalanes.

Segons fonts financeres, l'impacte d'aquestes fallides no serà tan gran com el preu que tenen en llibres a les immobiliàries. Això és així perquè el Sareb va adquirir aquests actius amb descompte -la mitjana és d'un 45%- dels bancs que van rebre ajudes. Per tant, fonts pròximes a l'entitat consideren que, depenent de quina sigui la quitança que s'apliqui -si és que n'hi acaba havent-, pot arribar a haver-hi plusvàlues.

L'excepció

L'última víctima de la crisi immobiliària, Renta Corporación, és un cas a part en els concursos de creditors del sector -que s'han convertit en molt habituals-. Juntament amb Testa, la companyia és l'única gran immobiliària cotitzada que va tancar el 2012 amb beneficis. En concret, l'empresa va guanyar 3,6 milions d'euros nets, un 9% més que l'any anterior. Aquest resultat, però, amaga la venda a la banca creditora -una dació en pagament- de 36,2 milions d'euros per dos immobles de la companyia presidida per Luis Hernández, que no es poden imputar a l'activitat normal de l'empresa.

Els 185 milions d'euros que Renta Corporación deu a la banca, al banc dolent i a Hisenda s'han fet insostenibles, i el consell d'administració va decidir presentar concurs de creditors, amb la voluntat de continuar amb l'activitat normal, tot i preveure un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà prop de la meitat dels 46 treballadors que té l'empresa, segons fonts pròximes a la companyia.

A diferència d'altres immobiliàries que van fer fortuna mentre s'inflava la bombolla, Renta Corporación no és la història del peix petit que es menja el gros a base d'endeutar-se -com sí que ho són Martinsa i la mateixa Reyal Urbis, d'empresaris amb voracitat que van comprar immobiliàries molt més grans que les seves per sumes multimilonàries-. L'empresa va començar venent places de pàrquing a Barcelona el 1991 i va créixer en sintonia amb el sector.

stats