Amb les exportacions no n'hi haurà prou

El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va passar de manera fugaç per Barcelona aquesta setmana. El temps just per crear una gran expectativa al Cercle d'Economia, on va pronunciar una conferència de compromís, interessant en el torn de preguntes dels assistents. Per exemple, el president d'Ercros, Antoni Zabalza, va demanar a Linde si les exportacions, un dels pocs motors, o l'únic, que funciona, poden fer-nos sortir de la crisi. També va dubtar de la possibilitat que es produeixi una recuperació sense crèdit. Precisament, Ercros és una de les empreses que pateix la sequera creditícia amb més virulència. Tot i cotitzar a la borsa, va haver de firmar un acord de finançament amb el fons Yorkville en el primer trimestre del 2012, encara en vigor. El grup químic també manté uns nivells d'exportacions elevats, a causa de l'atonia de la demanda del mercat espanyol. Així s'entén la doble pregunta de Zabalza.

Doncs Luis María Linde va oferir una resposta sincera, perquè va assegurar que, tot i l'empenta de les vendes als mercats exteriors, s'ha de tenir present que el 74% del PIB espanyol depèn dels nivells d'ocupació i del consum intern. Una manera elegant de reconèixer que amb les exportacions no n'hi haurà prou.

Sobre l'obertura de l'aixeta del crèdit la resposta ja va ser més corporativa, tenint en compte, a més, la proximitat del president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que el va presentar davant la concurrència. El governador va remarcar el que sempre es diu, que el crèdit no tornarà mai més als nivells del 2007 i que les empreses han de reduir l'endeutament, però va afegir una reflexió sobre la necessitat de "desagregar" les xifres, que inclouen sempre la caiguda del crèdit al sector de la construcció. "Hi ha empreses d'altres sectors que reben crèdits". Per Linde, aquestes companyies són les mateixes que més exporten, perquè tenen els projectes més clars.

Més continguts de l'emprenem