MACRO
Empreses 10/03/2013

Les exportacions catalanes troben noves destinacions

Deu països d'arreu del món van incrementar el 2012 les importacions de productes catalans per sobre del 30%: són els nous motors de les vendes a l'estranger

Christian De Angelis
2 min
Les exportacions catalanes troben noves destinacions

La República Dominicana, Austràlia, Malàisia, el Líban, Veneçuela, Perú, Irlanda, Egipte, Algèria i el Japó. D'entrada, aquests països tenen poc en comú, però s'han convertit en mercats claus per a l'economia catalana i la seva recuperació. Tot i que actualment no formen part de la llista dels principals clients de les empreses catalanes que venen a l'exterior, són els països que, davant l'aturada del consum intern i de la demanda de mercats tradicionals com França, tiren de l'economia catalana, i incrementen les importacions de productes locals per sobre del 30%, mentre que l'alça general se situa en el 6,1%.

1 __ REPÚBLICA DOMINICANA

El país de les Antilles va ser el 2012 el mercat número 49 en importància per a les exportacions catalanes i el que més les va incrementar, amb una pujada del 129,5%, fins als 156 milions d'euros. Catalunya exporta a la República Dominicana productes de tecnologia industrial, químics i d'hàbitat, com tèxtil i mobles per a la llar.

2 __ AUSTRÀLIA

Tot i ser a les antípodes de Catalunya, Austràlia és un gran demanador de tecnologia industrial o equips de medi ambient fabricats aquí, com ara instal·lacions, maquinària i equips per al tractament de sòls i la contaminació atmosfèrica. El 2012 les exportacions catalanes a Austràlia van augmentar un 69,4%, fins als 767 milions d'euros, i el van situar com el divuitè mercat exterior de les empreses catalanes.

3 __ MALÀISIA

Productes químics, tecnologia industrial i productes siderúrgics concentren les principals exportacions catalanes a Malàisia. L'antiga colònia britànica va ser el 2012 el país número 57 en importància per als exportadors catalans, amb unes transaccions per valor de 119 milions d'euros. L'increment respecte a l'any anterior va arribar al 60,3%.

4 __ LÍBAN

El país del Pròxim Orient va importar de Catalunya el 2012 per valor de 132 milions d'euros, un increment del 50,2% respecte del 2011. La moda i els productes agroalimentaris van tenir un pes molt significatiu en aquestes exportacions, que van situar el Líban com el mercat número 54 pel que fa a les vendes de Catalunya a l'exterior.

5 __ VENEÇUELA

Veneçuela, que aquesta setmana ha perdut el seu líder polític, és el país sud-americà que més va augmentar les seves importacions a casa nostra l'any 2012. Productes industrials, químics i moda formen les principals partides dels 243 milions d'euros en exportacions catalanes, un augment del 49% respecte a l'any anterior.

6 __ PERÚ

Amb una de les taxes de creixement més altes del món i una inflació controlada, el Perú va exportar l'últim any 154 milions d'euros de Catalunya, un 41,9% més que el 2011.

7 __ IRLANDA

Irlanda és l'únic país de la zona euro situat entre els mercats que més creixen per a l'economia catalana. Les exportacions al país van augmentar el 2012 un 37,1%, fins als 211 milions d'euros.

8 __ EGIPTE

Tot i que la inestabilitat política continua, la demanda del país àrab va remuntar significativament durant l'any passat. Les exportacions catalanes a Egipte van augmentar un 34,7%, fins als 243 milions d'euros.

9 __ ALGÈRIA

Amb importacions d'articles made in Catalunya per 912 milions el 2012, un 34,4% més que l'any passat, Algèria és el quinzè mercat més important per als exportadors catalans.

10 __ JAPÓ

L'economia nipona s'ha anat recuperant després del tsunami i la catàstrofe nuclear del 2011. L'any passat les importacions de productes catalans van créixer un 33%, fins als 612 milions d'euros.

stats