FORMACIÓ
X.G.

Una escola perquè els consellers (per fi) estiguin preparats

La incorporació d’independents als consells evidencia la falta de bons professionals en aquests òrgans

El president d'Abertis, Salvador Alemany, va admetre en l’última junta d’accionistes de la companyia que no és fàcil trobar persones preparades que puguin accedir al consell d’administració. El cas és que cada cop cal incorporar més independents als consells d’administració per complir amb el codi de bon govern, però han de ser executius preparats per no comprometre el futur de l’empresa.

Ja hi ha qui ha vist el problema i s’ha posat a treballar per resoldre’l. L’Associació Espanyola de Directius (AED), juntament amb KPMG i la col·laboració de l’Iese, ha creat la primera escola de consellers. La idea és preparar alts directius d’empreses espanyoles i internacionals perquè puguin en un futur exercir de consellers. El que es vol és impulsar les millors pràctiques de govern corporatiu per fer els consells d’administració de les empreses com més professionals millor. L’escola de consellers ja ha començat a caminar, amb un programa en què participen 35 alts directius de les principals companyies espanyoles, amb un programa anomenat De directiu a conseller, dirigit a formar aquests alts directius perquè puguin fer el pas a ser consellers amb èxit.

Que la presidenta del consell assessor de l’escola sigui Amparo Moraleda -que va ser presidenta d’IBM a Espanya- potser explica que un 30% de la primera promoció siguin dones, una dada important vista la carència de representants femenins en els òrgans de govern de les grans empreses. El percentatge de dones en els consells d’administració de les empreses de l’Íbex-35, tot i haver millorat els últims anys, no arriba al 20%. Moraleda creu que és una bona opció buscar els futurs consellers entre els actuals directius. “Els alts executius tenen experiència, habilitats, coneixements i competències idònies per exercir amb èxit les funcions de conseller”, assegura.

Per tenir clar com s’ha d’articular aquest possible pas d’alt directiu a membre del consell d’administració, l’escola de consellers farà també una recerca en profunditat sobre la visió que tenen dels consells d’administració els consells de direcció de les empreses, amb l’objectiu de recollir informació sobre el repartiment de papers entre cada un d’aquests òrgans, les relacions que mantenen, i generar més entesa i aproximació entre ells. Per promoure les activitats de l’escola de consellers es faran sessions divulgatives a Madrid, Barcelona i València, amb el títol Les claus del bon govern corporatiu per a l’excel·lència del consell i l’efectivitat del conseller.