Empreses 17/03/2013

Un enginyer marca a Abertis el camí a l'exterior

El conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, ha focalitzat la companyia en les concessions d'autopistes. Amb formació d'enginyer, ha tingut un ascens meteòric

Vicenç Moliné
2 min
Un enginyer marca a Abertis  el camí a l'exterior

Fa tres anys, Abertis va iniciar un canvi de rumb en la seva estratègia empresarial. Va deixar anar llast venent participacions a diverses empreses i va decidir centrar-se en la gestió de concessions. Al mateix temps, va prémer l'accelerador en el procés d'internacionalització, amb la compra a OHL de múltiples concessions d'autopistes al Brasil i a Xile, juntament amb Brookfield, un grup canadenc. L'operació i tot el canvi de rumb van estar capitanejats per Francisco Reynés, conseller delegat del grup des del juny del 2010.

Formació d'enginyer

Nascut el 1963 a Palma, Reynés es va llicenciar en enginyeria industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya, una formació que va completar amb un MBA a l'Iese. Durant la carrera va conrear la seva passió per la mecànica, especialment per les motos, una de les seves grans aficions, i ho va arrodonir entrant a treballar a Volkswagen. Com a directiu del grup alemany va passar diversos anys a Wolfsburg, on es va seguir formant i va aprendre alemany, un idioma que va afegir a l'anglès i el francès, a part del català i el castellà.

Després de Volkswagen va treballar per la companyia Johnson Controls i posteriorment a la catalana Dogi, on va iniciar l'expansió de la companyia a Àsia. Tres anys més tard, el 2002, va fitxar per la fàbrica de ciment Uniland, on també es va dedicar a l'expansió internacional del negoci fins que l'empresa va ser comprada per FCC. Va ser llavors quan va entrar a l'òrbita de La Caixa, com a nou director general de recursos de Gas Natural.

Només va durar en el càrrec cinc mesos, ja que el president de La Caixa, Isidre Fainé, va materialitzar l'enorme confiança que té en Reynés amb l'encàrrec de dirigir la sortida a borsa de Criteria, el seu hòlding industrial on també va concentrar les activitats en el negoci financer. El seu ascens meteòric ha culminat, de moment, a Abertis. Actualment n'és conseller delegat i ocupa el primer càrrec executiu de la companyia, ja que la presidència, ocupada per Salvador Alemany, és un càrrec no executiu.

Els que han treballat amb Reynes asseguren que al capdavant d'Abertis ha desplegat una manera de fer molt directa i sense espai per a la filosofia. "És tal com raja, molt enginyer", assenyala un col·laborador seu que destaca les al·lusions a conceptes tècnics com la termodinàmica amb què amaneix les seves intervencions en públic. Asseguren que té facilitat per treballar en equip, i la confiança i el crèdit que dóna als seus col·laboradors es tradueix en el fet que les reunions no són gaire habituals.

Internacionalització

Ha situat la companyia com la principal operadora d'autopistes del món gràcies a la internacionalització i la focalització del negoci en aquest àmbit, una missió amb què va arribar a la cúpula del grup participat per La Caixa. "Hem mogut molts mobles del pis", reconeixia recentment en una entrevista.

Aquest estiu s'ha casat amb l'empresària Cristina Valls-Taberner, filla de l'expresident del Banco Popular, i té tres fills de la seva parella anterior, de qui va enviduar. Entre les seves aficions hi ha esports com l'esquí, la vela, el ciclisme, el tennis i el trekking , que ha practicat en diverses competicions a l'Àfrica.

stats