Immobiliari
Empreses 09/04/2022

Quan anar a l’oficina és entrar en un centre comercial

Indicesa i Savills obren L’Illa&Co, un espai flexible d’oficines de 1.000 metres quadrats i capacitat per a 92 persones

3 min
Quan anar a l’oficina és entrar en un centre comercial

Anar a l'oficina al mateix lloc on es fa la compra. Això ja és possible a Barcelona. Indicesa -societat de la família Sanahuja- i Savills han obert un coworking, un espai flexible d’oficines, en un dels edificis més emblemàtics de la part alta de la ciutat, a la Diagonal, on hi ha el centre comercial L’Illa. Però l’immoble amaga molt més que botigues, restauració i un gran supermercat. També hi ha les oficines d’importants empreses, un hotel, un gran aparcament i, fins i tot, una coneguda discoteca.

L’espai de coworking, denominat L’Illa&Co, ocupa una superfície de 1.000 metres quadrats, amb vistes a la Diagonal, per una banda, i al mateix centre comercial, per l’altra. És el primer centre d’aquestes característiques en aquesta part de la ciutat, on es concentra el cor financer de Barcelona. Es tracta d’un espai flexible, modern, amb 92 llocs per treballar distribuïts en 25 despatxos d’entre dues i vuit persones de capacitat, espais comuns, una sala per a formació i esdeveniments amb capacitat per a 40 persones, espais oberts per socialitzar amb altres usuaris i, fins i tot, un green de golf per practicar i desconnectar una mica de la feina. L’ocupació ja supera el 50% de la capacitat, malgrat la inauguració recent.

“Disfrutes anant a l’oficina”, explica el Roberto, un dels primers usuaris d’aquest espai, on va fer cap després de vuit mesos de recerca per Barcelona. “És un barri on treballen i viuen molts executius d’empreses -raona-, que agraeixin poder reunir-se amb tu sense haver de fer grans desplaçaments”. De fet, considera que l’emplaçament és molt bo perquè té comerç, hi ha “una restauració correcta i a bon preu” i és “a prop de l’estació de Sants”.

El Roberto, un veneçolà establert a casa nostra, té diverses empreses dedicades a les energies renovables, l’educació financera i la consultoria, amb presència també a Suïssa i el Regne Unit. Per a ell els espais de coworking són la millor opció, explica, perquè pots arribar i posar-te a treballar sense preocupar-te de res. No cal buscar mobles, ni contractar internet, llum o fer cap mena de reforma. Per això, malgrat que el metre quadrat pugui sortir en principi més car que llogar unes oficines, a la llarga creu que permet estalviar, perquè no cal fer cap inversió inicial i no tens despeses de manteniment, porteria o altres. “Converteixes l’oficina en una despesa que saps quant costa exactament cada mes”. “I pots ocupar l’espai que necessites, ni més ni menys”, rebla.

Juan Manuel Sanahuja, conseller d’Indicesa L’Illa, considera que posar en marxa aquest espai flexible era una oportunitat i destaca “l’escassetat d’aquesta mena d’oferta en una zona d’oficines tradicional”. La intenció, diu, era aportar més serveis a l’edifici i, a més, ampliar els usos que té l’immoble.

La primera executiva de Savills a Barcelona, Anna Gener, destaca que espais d’ús mixt, com L’Illa, “permeten enriquir els nous models de feina”, i assegura que són “una tendència clara actualment als centres financers de les ciutats”. Savills, mitjançant la seva divisió Savills Flex, s’ha encarregat del projecte des de l’anàlisi de la viabilitat fins al disseny, la construcció, la gestió integral i la comercialització. Aquesta consultora immobiliària veu en els espais d’oficines flexibles una bona oportunitat de negoci, sobretot en llocs com L’Illa, perquè és al centre financer de Barcelona, en una zona on hi ha molt poca oferta d’oficines, per sota del 5%. Hi ha un altre factor important. En els primers mesos de la pandèmia, els negocis de coworking es van buidar. Però amb la millora de la situació, la demanda d’aquests espais flexibles s’ha disparat gràcies a un model que és un híbrid entre l’oficina tradicional i el teletreball des de casa.

Per fer-se una idea del creixement d’aquest model, l’any 2021 a Barcelona es van fer nou operacions per contractar 11.600 metres quadrats d’espais flexibles, dos cops i mig més que un any enrere. Un model que, explica el Roberto, té altres avantatges: “Es creen sinergies entre els diferents negocis dels ocupants”. A banda, destaca que “s’hi prioritzen les relacions humanes”.

stats