19/10/2022

Més 21% d'IVA, menys 15% d'IRPF

2 min
La declaració trimestral pot ser problemàtica si no es fa correctament.

Ei, què tal? Tot bé? Jo tirant, sí, com sempre. Però molt millor que ahir: m'he tret de sobre els maleïts impostos trimestrals.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Sí, ja sé que porto uns quants trimestres, però aquest ha sigut particularment accidentat. Resulta que en els trimestres anteriors del 2022 ens havíem menjat unes quantes mines anticarros de les que exploten en diferit. I per sort ens han explotat ara i no el 2023 en forma de requeriment de la Seguretat Social. La raó? La poca atenció a l'hora de processar les factures de despeses, en particular les dels professionals.

La regla general diu que els autònoms han de facturar un import, sumant-hi l'IVA i restant-hi l'IRPF. Al final del trimestre aquest IVA el liquida amb Hisenda i l'IRPF retingut el paguem nosaltres a la Seguretat Social. Amb això es fan escoles, hospitals, es paga la policia i els militars, etcètera.

Però hi ha excepcions, esclar, que generen més problemes que una altra cosa. Què passa si el col·laborador en qüestió no està donat d'alta com a autònom? ¿I si ho està amb una determinada categoria que està exempta d'IVA? Consultes i més consultes a la gestoria.

El punt important és que, en termes de retenció, és l'empresa la que té la responsabilitat. ¿I si el col·laborador s'oblida o creu que no s'ha de fer la retenció de l'IRPF? Doncs o ho veus en el moment o ja tens el pollastre muntat.

En veure sense IRPF una factura del tercer trimestre ens hem adonat (ara sí) que les anteriors d'una col·laboradora estaven totes malament. Cal rectificar-les totes, ajustar el que li hem de pagar al tercer trimestre (restant-hi la retenció a aplicar en les anteriors) i confessar davant de la Seguretat Social, corregint els models 190 o no sé quins. El pitjor és, però, explicar-li a algú que no vol escoltar la fórmula de base imposable, més una cosa, menys una altra, sense que es pensi que el que vols és treure-li un 15% del que cobra per un ardit fiscal.

stats