Agricultura
Empreses 29/10/2022

Arriba el primer lísing per comprar arbres

Santander llança un nou model financer per accedir a plantes de la catalana Agromillora

3 min
...

BarcelonaFer l'agricultura més sostenible i rendible, però també fer més assequibles per als pagesos les millors plantes tant en qualitat genètica com sanitària. Aquest és l'objectiu de l'acord que han signat el Banco Santander i l'empresa catalana Agromillora. L'entitat que presideix Ana Patricia Botín ha llançat el primer lísing per a plantes. Els seus clients del sector primari podran accedir a aquest producte financer per adquirir arbres de gran valor, com oliveres, ametllers o vinya, d'Agromillora.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Fins ara era força habitual que empreses del sector industrial compressin maquinària i altres béns d'equip via lísing. En el sector serveis, la majoria d'empreses compren els seus vehicles utilitzant aquest sistema financer. Però mai, fins ara, s'havia implantat en el sector primari. L'acord el van signar aquesta setmana el director d'empreses i institucions del Santander a Espanya, Antonio Román, i el primer executiu d'Agromillora, Jordi Mateu.

L'avantatge per al pagès és clar. Pot accedir a les plantes de qualitat d'Agromillora sense haver de fer un important desemborsament inicial. El lísing permet pagar els arbres en un període de cinc anys (un màxim de 60 mesos). Fins i tot es pot demanar un any de carència, expliquen fonts del Santander. Per tant, permet diferir el pagament en el temps, en quotes, però no és l'únic avantatge. L'IVA no es paga en el moment de l'adquisició tot de cop, sinó que es va pagant també en cadascuna de les quotes.

Oliveres, ametllers i vinya són els productes estrella, però n'hi ha d'altres: alvocaters, nogueres i garrofers, ara que el seu fruit és molt apreciat, també formen part de les plantes que es poden adquirir. El lísing "facilita als clients accedir als nostres productes", indiquen fonts d'Agromillora, l'empresa de planters més gran del món, que es manté en mans de famílies catalanes, amb els Sumarroca al capdavant de la seu central a Sant Sadurní d'Anoia. Però aquesta catalanitat no impedeix que Agromillora sigui una multinacional del seu sector.

A Califòrnia, per exemple, la companyia catalana hi té una seu i pels camps d'aquest estat de la costa oest dels Estats Units és ben fàcil trobar arbres que han sortit dels seus planters. Per fer-se una idea de la dimensió, la companyia lliura als seus clients –dels cinc continents– més de 80 milions d'arbres a l'any. Agromillora té presència en 25 països de tot el món, amb 11 filials establertes, i dona feina a més de 1.500 persones. Els seus hivernacles ocupen més de 628.000 metres quadrats. La companyia està especialitzada en producció de plantes com oliveres, vinyes, cítrics o fruits secs amb tècniques de multiplicació in vitro per proveir la indústria de vivers i els agricultors, amb focus en la modalitat intensiva. Amb nou laboratoris a tot el món, l'empresa ha revolucionat el sector amb sistemes més eficients, com la superdensitat d'oliveres, que facilita la collita i redueix el consum d'aigua, i ja n'hi ha 300.000 hectàrees a tot el món.

Aposta pel camp

El lísing, però, no arribarà a tots els potencials clients d'Agromillora. De moment l'oferta del Santander és per als clients espanyols, malgrat que ja s'està estudiant estendre-la als clients portuguesos, segons indiquen fonts de l'entitat bancària. L'entitat s'ha bolcat a captar clients pagesos amb productes, a més del lísing de plantes, com els préstecs de R+D+i, el rènting d'atomitzadors, l'agroconfirming i, fins i tot, l'avançament de diners sobre la collita. L'oferta financera creix per a un sector primari cada cop més professionalitzat i l'entitat no vol renunciar al seu tros de pastís, pel qual ja competeixen també altres entitats financeres importants de l'Estat.

Jordi Mateu i Antonio Román van signar l'acord.

L'acord d'Agromillora amb el Santander es produeix poc més de sis mesos després que les famílies fundadores de l'empresa catalana recuperessin la majoria accionarial. El passat mes de març el fons Inverstcorp, amb seu a Bahrain, va arribar a un acord per vendre el 54% que tenia d'Agromillora a la família Sumarroca, Joan Samsó i Joan Torrents, a més de la francesa Edify –instrument inversor de la família Despature–. En l'operació es va valorar l'empresa en 325 milions segons fonts pròximes a la companyia.

Investcorp era present a la companyia des de l'any 2016. Amb el nou repartiment, els fundadors van passar del 44% al 55%, Edify va controlar el 43% i la italiana Vivai Cooperativi Rauscedo va mantenir un pes minoritari, de l'entorn del 2%.

stats