Energia
Empreses 07/01/2023

L’any que el carbó va pujar fins als núvols

Tot i l’aposta per les energies netes, el 2022 es va batre el rècord d'ús i de preu d’una energia sentenciada

3 min
carbo WEB

BarcelonaL’any 2022 la generació d’electricitat eòlica va batre un nou rècord i el creixement de la fotovoltaica va ser exponencial a tot el món. Però l’aposta per les energies verdes sembla que no és suficient per acabar amb les emissions de CO₂, al contrari. L’ús del carbó al món, impulsat per la crisi energètica provocada per la guerra d’Ucraïna, va batre tots els rècords i, amb un increment de la demanda i el gas a preu d’or, el carbó també es va encarir fins a cotes mai vistes.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Les dades de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) són clares. Calcula que l'ús del carbó haurà augmentat el 2022 un 1,2%. A tot el món es van cremar l’any passat més de 8.000 milions de tones de carbó, una xifra rècord que supera el màxim assolit el 2013. ¿Vol dir això que la lluita contra les emissions està perduda? Segons l’AIE no, però encara preveu uns anys de cremar carbó (i emetre CO₂ a l’atmosfera). Però aquesta agència internacional creu que no s’ha arribat al pic. “El món està a punt d’assolir el màxim en l’ús de combustibles fòssils, i el carbó serà el primer a disminuir, però encara no hem arribat a aquest punt”, va indicar Keisuke Sadamori, director de Mercats Energètics i Seguretat de l’AIE durant l’exposició de l’últim informe de l’Agència.

De fet, segons aquest directiu de l’AIE, la crisi energètica actual està accelerant el desplegament de renovables al món. Però la velocitat no és suficient per substituir el carbó. Es calcula que els pròxims tres anys les renovables a tot el món cobriran el 90% de la nova demanda elèctrica. Però hi ha un 10% que no es podrà generar amb renovables i, a més, s’haurà d’anar substituint el parc de generació actual que encara utilitza tecnologies emissores.

Sadamori creu que hi ha indicis que la crisi energètica actual impulsarà la generació renovable i l’ús de tecnologies més eficients, com les bombes de calor, cosa que farà baixar la demanda mundial de carbó en un futur.

Augment de la demanda

Les dades de l’AIE demostren que a Europa, amb les sancions al gas rus i l’elevat preu d’aquest hidrocarbur, hi ha hagut un repunt de l’ús del carbó, malgrat els plans per anar tancant les mines i les centrals tèrmiques. A tall d’exemple, a Espanya el 2022, malgrat el tancament de grans centrals com la d’Andorra de Terol, el carbó va aportar el 2,8% de l’electricitat generada, quan un any enrere va ser l’1,8%.

Segons els càlculs de l’AIE, la demanda de carbó hauria augmentat un 7% a l’Índia, un 6% a la Unió Europea i un 0,4% a la Xina durant el 2022. De fet, l’Índia i la Xina són els dos grans consumidors de carbó, malgrat el creixement en renovables. El gegant asiàtic és, de fet, líder mundial en energies verdes.

Posar en marxa de nou centrals tèrmiques ha fet augmentar la demanda de carbó i, com a conseqüència, el seu preu també s’ha disparat. A finals del 2022 la tona de carbó cotitzava als mercats internacionals al voltant dels 84 euros, quan el gener del 2021 estava a uns 34 euros. És a dir, el preu actual és una vegada i mitja superior al de només fa dos anys. El pic del preu, que va fregar els 100 euros la tona, es va produir el febrer de l’any passat, uns dies abans de l’esclat de la guerra a Ucraïna.

“El carbó és a la vegada la principal font d’emissions de CO₂ del sector energètic, però també la font més gran de generació d’electricitat al món”, advertia el director executiu de l’AIE, Fatih Birol, ara fa un any. De fet, calculava que quasi un terç de l’electricitat al món es generava amb carbó. Birol advertia que el món “ha d’actuar ràpidament” perquè el carbó és la principal font d’emissions de CO₂ del sector energètic, amb uns 15.000 milions de tones l’any 2021.

El preu de la descarbonització

Descarbonitzar l’economia no serà barat. L’AIE calcula que caldran 6 bilions de dòlars per substituir el carbó. Cosa, però, que veu com una inversió de futur perquè, a més de reduir les emissions, la factura energètica serà més barata amb les energies verdes. Una gran part d’aquesta inversió per substituir el carbó serà per posar en servei noves fonts energètiques al món –es calcula que un 90% de renovables i al voltant del 8% d'energia nuclear. 

Però també hi ha obstacles per avançar. Moltes de les centrals de carbó de l’Àsia són molt recents i encara no estan amortitzades. A més, en alguns països asiàtics la mineria del carbó té un important pes en el seu PIB (indicador que mesura l’economia) i a més és una important font de generació d’ocupació, amb la qual cosa el tancament de les mines dispararia les taxes d’atur. 

stats