Esports
Empreses 19/04/2021

De jugar a Tercera Divisió a cotitzar a la borsa

L’Intercity de Sant Joan d’Alacant serà el primer equip de futbol espanyol que s’incorporarà al mercat de valors

3 min
De jugar a Tercera Divisió a cotitzar a la borsa

De la Tercera Divisió a cotitzar a la borsa. Serà el salt que farà el CF Intercity, un modest equip de futbol de Sant Joan d’Alacant que amb només tres anys i mig d’història pretén convertir-se en el primer club de l’Estat que s’incorpori al mercat de valors.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Els impulsors d’aquesta fita són els empresaris Salvador Martí i Javier Mira, president i vicepresident d’un club que ja compta amb 300 accionistes i un capital social de 4,5 milions d’euros. Els seus dirigents confien que aquest valor creixi amb la participació del club en l’índex BME Growth -abans conegut com a Mercat Alternatiu Borsari-, dissenyat per a companyies petites.

L’Intercity va començar la conversió en societat anònima esportiva a través d’una campanya de captació de fons que fixava una aportació mínima de 300 euros. El segon pas el va fer el 15 de desembre passat quan l’entitat es va incorporar a Pre-Mercados (EpM), el programa de Borses i Mercats Espanyols (BME) creat per facilitar l’adaptació de les empreses als protocols de transparència i d’informació imprescindibles per poder cotitzar al mercat de valors. El pla del club valencià és concloure aquest període formatiu aviat i, així, sortir a borsa “abans de l’estiu”.

La proposta de l’Intercity ha seduït cares conegudes com l’exjugador de l’Atlètic de Madrid Juanfran Torres, amic personal de Mira. Amb la seva compra d’accions, l’exfutbolista de Crevillent se suma al grup d’inversors que encapçalen Martí i Mira, dos empresaris que a més de l’Intercity comparteixen negocis a la companyia Facephi, especialitzada en biometria, de la qual el primer és president i el segon conseller delegat.

Tot i que des del club no han volgut fer públic el percentatge de títols que acumulen els dos impulsors de la iniciativa, al gener el digital Golsmedia xifrava el seu paquet accionarial en prop del 40%. També són importants les participacions dels empresaris Lorenzo Serratosa i Perfecto Palacio. Aquest últim és el president de la federació alacantina de la Confederació Empresarial Valenciana.

Malgrat la seva ambició, l’Intercity és encara un equip modest i aquest 2021 compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros. Pel que fa al nombre de seguidors, l’última referència és la de la temporada 2019-20, quan va assolir els 1.400 socis. En l’actual no s’han venut abonaments per les restriccions que imposa la pandèmia. Si aconsegueixen pujar de categoria, per a la temporada 2021-22 els dirigents esperen incrementar el pressupost fins als 2,5 milions i tirar endavant una ampliació de capital d’1,5 milions.

En conversa amb l’ARA, Salvador Martí es mostra convençut del camí escollit i remarca que es tracta d’un model consolidat en l’àmbit europeu. De fet, anuncia que ben aviat el copiaran altres clubs. “Més de vint clubs espanyols [gairebé tots de Segona Divisió B] s’han posat en contacte amb nosaltres per demanar-nos-en informació”, explica.

El president de l’Intercity també destaca que amb la sortida a borsa l’entitat aspira a captar els fons necessaris per ascendir a Segona Divisió, “la primera categoria que permet assolir un equilibri financer gràcies als 10 milions d’euros que es reben pels drets televisius”. Per arribar-hi, fixa un horitzó de tres anys, perquè espera mantenir el ritme de dos ascensos en tres temporades. En concret, de Primera Regional a Regional Preferent i d’aquesta a la Tercera Divisió. El juliol passat no va poder repetir la gesta i l’Alcoià els va eliminar en el play-off d’ascens a Segona Divisió B.

Martí, seguidor de l’Hèrcules i del Reial Madrid, defensa que el futbol pot ser un negoci rendible i detalla que els beneficis que genera un club en un exercici es poden destinar a fitxar jugadors i tirar endavant inversions o bé repartir-los entre els accionistes. També explica que una peça clau d’aquesta fórmula és la gestió del planter, encarregat de proveir de nous futbolistes el primer equip. En aquest sentit, el president del club cita l’exemple del Vila-real i la seva aposta per les categories inferiors. L’únic element que s’escapa d’aquesta acurada planificació és l’atzar. El president de l’Intercity reconeix al final que “tot depèn de si la pilota entra a la porteria”. En el cas de l’equip de Sant Joan, especialment en el pròxim play-off d’ascens a Segona Divisió B, per al qual s’ha tornat a classificar.

stats