Alimentació

Les cireres més cares del món es cultiven a Lleida

SAT Edoa cull cireres al març i les converteix en les primeres a distribuir-se arreu del món a un preu mitjà de 65 euros el quilo

Rut Font Camats
3 min
Les cireres més cares del món es cultiven a Lleida

Si alguna vegada heu menjat cireres a l’abril, segurament heu tastat les cireres més cares del món. Els gurmets dels Emirats Àrabs les prefereixen i són una mica més grosses que una moneda de 2 euros. Es tracta de les Cherries Gourmet, cultivades als hivernacles de l’empresa SAT Edoa, situada a Almacelles (el Segrià). Anys d’investigació van portar els quatre fundadors de l’empresa a trobar una manera de collir les cireres al març, cosa que les converteix en les més primerenques del món i atorga a SAT Edoa el monopoli d’aquesta fruita durant els mesos previs a la temporada.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

“Vam veure que hi havia un buit entre els mesos de producció de l’hemisferi sud i els de l’hemisferi nord en què no hi havia cireres”, recorda Oscar Ortiz, director comercial de SAT Edoa. Juntament amb tres amics, tots amb experiència en el món de la fructicultura, van començar a investigar maneres per fer florir les cireres abans del maig. L’any 2000 es van submergir en un procés “molt lent de prova i error” en un terreny de 5.000 metres quadrats amb l’objectiu de trobar la temperatura i l’entorn idonis per aconseguir el millor gust i color. “És així de senzill i així de complicat -explica Ortiz-, només es podia fer un cop a l’any i si fallàvem havíem de tornar a començar”. Deu anys més tard, SAT Edoa va perfeccionar la tècnica, va aconseguir la patent i actualment són l’únic centre del món que produeix cireres abans d’hora.

La clau del seu triomf són els seus hivernacles: SAT Edoa comença a cultivar les cireres a principis de gener en aquests recintes, on aconsegueixen temperatures típiques de la primavera. Això els permet tenir-les a punt per collir a mitjans de març. A més, cultivar en hivernacles a l’hivern els suposa altres beneficis, com tenir un producte ecològic. “És ple hivern a Lleida, a fora les plagues no sobreviuen i dins l’hivernacle no són importants. Tampoc plou a dins, així que mai tenim fongs”, conclou el director. Ortiz assegura que, tot i que treballar d’aquesta manera els permet cultivar les cireres sense additius químics, tenir un producte fora de l’estació sense conservants provoca reticències en els clients: “Fa dubtar de la qualitat. Ens deien que estava manipulat, així que cada any fem una anàlisi per provar que la fruita no té residus químics”.

El resultat d’aquest procés són les Cherries Gourmet, que mesuren entre 24 i 33 mil·límetres de diàmetre. Enguany es podien trobar al mercat per uns 65 euros el quilo, però les collites amb les cireres més grosses poden arribar als 110 o als 115. En una fruiteria de barri o en un supermercat, les cireres costen entre 3 i 6 euros el quilo. Les més selectes o ecològiques es mouen entre 20 i 30 euros.

Les cireres de SAT Edoa es comercialitzen en establiments gurmet arreu d’Espanya i, a Catalunya, es poden comprar també als supermercats Ametller Origen a partir de l’abril. Tot i això, el mercat estatal és poc rellevant per a les Cherries Gourmet, que es venen arreu del món. De fet, les exportacions equivalen al 93% de les vendes de la companyia. Ortiz explica que intenten arribar on sigui, només exceptuant països com els Estats Units, l’Índia o la Xina, on no hi ha protocols d’exportació per a les cireres. On són més populars és als supermercats de Dubai, però també se’n troben en botigues gurmet d’arreu d’Europa. Fins fa uns anys, el seu client estrella era Rússia, on feien el 30% de les vendes, però van haver d’aturar les transaccions a causa del veto rus als productes de la Unió Europea. La presència a Rússia els va permetre donar-se a conèixer a Àsia i, actualment, volen instal·lar una planta a Israel o Turquia, des d’on podrien comercialitzar amb Rússia.

Perdre el seu client més important no els ha impactat en la facturació: SAT Edoa ven entre 100 i 140 tones de cireres l’any, cosa que es tradueix en ingressos de 3 milions d’euros. El 2020, però, els va passar factura, ja que van començar la collita el 13 de març, el dia que es va decretar l’estat d’alarma. La facturació anual va caure un 40%, fins a 1,7 milions d’euros.

stats