TECNOLOGIA
Empreses 07/12/2019

‘Big data’ contra la pudor

Meteosim i Olfasense creen una plataforma que pot preveure les males olors que provoquen les indústries

Paula Clemente
3 min
‘Big data’ contra la pudor

Aqueta es la història d’un match, que diria Tinder. L’empresa catalana dedicada a crear models per fer previsions meteorològiques Meteosim va conèixer la multinacional alemanya especialitzada en la gestió de les olors ambientals Olfasense en un congrés. La primera havia creat diversos mètodes per treballar contra la contaminació atmosfèrica i començava llavors a fer les primeres passes en el camp de les olors. La segona, ben establerta en aquesta indústria, estava en vies de desenvolupar una plataforma que ajudés les fàbriques a esquivar els problemes derivats de la pudor.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

D’una sobtada afinitat personal va néixer la idea de treballar junts, van fer una prova i van confirmar que el projecte tenia sentit.“Hem treballat en silenci durant un any i mig, fins que ara ja està tot preparat per sortir al mercat”, explica Oriol de Tera, conseller delegat de Meteosim.

El resultat de l’aliança és Ortelium, una plataforma que combina pràcticament totes les tecnologies modernes ( big data, intel·ligència artificial i internet de les coses) per ajudar les empreses a gestionar la contaminació odorífera. De retruc també volen que els veïns que viuen a prop de fàbriques que desprenen molta pudor es puguin oblidar del problema. “Amb aquest sistema puc saber si l’operació planificada en una depuradora amb població al voltant generarà o no un problema per als veïns”, exemplifica. “També puc fer seguiment de les queixes i aplicar la retromodelització: tirar enrere temporalment amb les dades obtingues i descobrir si realment és la depuradora la causa o ho és un altre veí industrial”, afegeix.

La informació obre tot un ventall de possibilitats per a la planta. Seguint amb el cas de la depuradora, les instal·lacions d’aquest estil disposen d’uns additius que rebaixen la mala olor derivada dels seus processos. Utilitzar-los, però, és car. Amb Ortelium, la companyia pot fer una simulació de l’operació que vol dur a terme aquell dia per saber si la mala olor impactarà sobre les cases del costat de la planta. En cas negatiu, tirarà endavant i evitarà prendre mesures preventives cares; en cas que la plataforma li indiqui que la pudor arribarà al municipi, utilitzarà els additius sabent que no llença els diners.

La forma com s’arriba a una conclusió o a l’altra és el que Meteosim aporta a la sinergia catalano-alemanya. L’empresa, ara situada al Parc Científic de Barcelona, és en origen un spin-off de la Universitat de Barcelona fundat el 2003 per un grup d’investigadors de la Facultat de Física amb l’objectiu de proveir serveis a sectors sensibles a la meteorologia. En un principi feien models (“equacions que descriuen el comportament de l’atmosfera amb els quals es fan previsions del temps”,diu De Tera) per al sector de les energies renovables, però la unitat de negoci va tenir tant èxit que la van acabar venent.

el 2011 van decidir aplicar el mateix enfocament per treballar en la contaminació atmosfèrica i, entre les fites aconseguides, treballen ara amb l’administració del’Aràbia Saudita oferint-los pronòstics de qualitat de l’aire. També en el sector privat, amb empreses mineres o químiques. “Les mines a cel obert sovint fan explosions i amb els nostres models poden planificar millor la jornada: saber, basant-se en com és el vent, a qui pot afectar l’explosió, quin és el millor lloc per fer-la...”, especifica De Tera. “El tema de les olors va molt per aquí, tot i que és un àmbit més complex”, detalla.

El seu objectiu de negoci, en aquest nou projecte, són tant depuradores com plantes papereres o de tractament de residus sòlids. La relació comercial que s’hi té es basa en una quota mensual per l’ús de la tecnologia. “El sistema -diu el conseller delegat- ja ha seduït alguns clients”. Prefereix no revelar-ne cap, però sí que admet que té un projecte a Andalusia i que negocia per tancar-ne un altre a Catalunya.

stats