10/02/2013

"La Xina prefereix invertir en empreses d'energia que en deute"

2 min
"La Xina prefereix invertir en empreses d'energia que en deute"

Javier Santiso és vicepresident d'EsadeGeo i president de la xarxa de mercats emergents de l'OCDE. Expert en economies emergents, el 2011 la revista Foreign Policy el va nomenar un dels tres nous intel·lectuals més influents en l'àmbit iberoamericà. Acaba de publicar el segon informe anual sobre fons sobirans, publicat conjuntament per EsadeGeo, KPMG i Invest in Spain (ICEX).

¿L'emergència dels fons sobirans (FS) va lligada a la crisi?

Aquesta crisi ha estat un fenomen particular dels EUA i Europa, però a Llatinoamèrica, l'Àsia i el Pròxim Orient ja fa més de 10 anys que els FS creixen i acumulen capital. Gràcies al preu del petroli, molts d'aquests països han tingut temps de sobres per tenir un excés de capital, que han estat invertint en altres zones. Ara, amb la crisi, han sorgit noves oportunitats d'inversió perquè els actius de moltes empreses occidentals es deprecien i s'abarateixen.

¿Els FS afecten els mercats de divises?

La Xina ha acumulat en les últimes dècades unes reserves de tres bilions de dòlars, principalment gràcies a les exportacions. Han vist que no poden dependre tant del valor de la divisa nord-americana. A Pequín li interessa diversificar les seves inversions cap a l'economia real. És per això que inverteix en empreses industrials espanyoles i en companyies energètiques, per exemple, en lloc de seguir comprant bons del Tresor americà.

Quins avantatges comporta ser finançat per un FS?

Els FS són una font de finançament amb un horitzó més llarg que el capital risc i quadren bastant bé amb els projectes industrials. Cal veure'ls com a socis industrials, i no tant com a inversors. Hi ha alguns FS molt sofisticats i virtuosos, com el Mubadala, dels Emirats Àrabs, però d'altres amb una pràctica de govern pèssima, com el de Líbia. Actualment a Llatinoamèrica hi ha set FS ben estructurats. Espanya hi ha de començar a coquetejar perquè ens considerin la seva punta de llança cap a Europa. Els fons africans també són interessants, i de moment hi inverteixen a través de Portugal.

stats