Emprenem 16/02/2014

VidaCaixa observa de reüll Mèxic

L’asseguradora de CaixaBank fa temps que estudia intercanviar productes amb el seu aliat Inbursa

2 min

Criteria (ara CaixaBank) va arribar el 2008 a un acord per créixer a Mèxic amb GFI Inbursa. El braç inversor del magnat mexicà Carlos Slim va considerar que La Caixa podia ser un bon aliat per desenvolupar una xarxa de sucursals de banc minorista. L’entitat que presideix Isidre Fainé ha assessorat des de llavors Inbursa i les dues parts s’han mantingut com a socis, malgrat que fa uns mesos CaixaBank va vendre la meitat de la seva participació de gairebé el 20%, perquè la normativa de Basilea III penalitza els grups industrials dels bancs.

En aquest context, VidaCaixa, la filial d’assegurances de CaixaBank, també va veure una oportunitat a Mèxic, dins el mateix acord amb GFI Inbursa. “Es tracta d’un gran grup, amb una gran companyia d’assegurances, una potent banca d’inversió i un petit negoci de venda al detall” per a particulars, va assegurar el conseller delegat de VidaCaixa, Tomàs Muniesa, aquesta setmana durant el torn de preguntes de la presentació de resultats de l’any passat. “Però el que passa és que hi ha legislacions molt diferents a Mèxic i a Espanya i no tot és tan fàcil”, va argumentar Muniesa.

“Durant aquests anys hem intercanviat informació, però hem vist que els productes financers tenen tractaments molt diferents. Per exemple, els fons de pensions es gestionen d’una altra manera, i a Mèxic, com als Estats Units, no s’aplica la normativa Solvència II. Nosaltres no podem fer allà el que fem al mercat espanyol i al revés”, va sentenciar.

Capital

De fet, VidaCaixa, com tot el sector assegurador, està en ple procés per adaptar-se a les exigències de Solvència II, que s’aplicarà a partir del gener del 2016. “Estem fent un gran esforç i inversió en aquest sentit”, explica Muniesa. El marge de solvència es va situar en 3.833,9 milions d’euros a finals del 2013, cosa que va suposar una ràtio de 2,5 vegades per sobre de la normativa.

A més, l’entitat ha realitzat des del 2011 un pla de sistemes tecnològics que ha representat 88.000 hores de desenvolupaments de programes de control i seguiment de risc, i plans de formació per a empleats.

VidaCaixa va comptabilitzar un benefici net consolidat de 420,1 milions durant l’any passat, cosa que va representar una caiguda del 46,8% sobre 328,3 milions. Aquesta davallada de la rendibilitat es va produir per l’ingrés el 2012 d’uns resultats extraordinaris per la venda d’una cartera de primes per valor de 80 milions a Berkshire Hathaway. L’any passat no es va produir cap operació similar. Sense comptar aquests resultats extraordinaris, el benefici ordinari es va situar en els 328,3 milions, amb una reducció més baixa, de l’ordre del 3,1%. Muniesa va explicar que un cop integrats els negocis de Banca Cívica, “ara toca incrementar el percentatge de productes d’aquests nous clients”. D’altra banda, VidaCaixa manté un conflicte d’arbitratge amb Zurich.

stats