RECICLATGE
Empreses 16/10/2016

Ulleres per salvar el mar de la contaminació

Sea2see neix amb el suport dels pescadors amb l’objectiu de reduir els abocaments de plàstics al fons marí, en un exemple d’economia circular

Xavier Grau
2 min
Ulleres per salvar  el mar de la contaminació

lEL 2050 hi haurà al fons del mar més plàstic que peixos, ja que es calcula que cada any s’aboquen al fons marí 800.000 tones de plàstic. Un autèntic desastre que va fer disparar les alertes de François van den Abeele, un emprenedor enamorat de l’oceà. I es va posar en marxa per crear Sea2see, un exemple d’economia circular que pretén reduir la contaminació marina, convertir els plàstics recuperats en un negoci, i contribuir amb part dels guanys a subvencionar fundacions que ajudin a descontaminar els mars.

Aquest emprenedor va posar en marxa la seva idea amb un crowfunding a través de la plataforma Kickstarter, que li va permetre recaptar els 50.000 euros que necessitava per a la inversió inicial. Després es va fixar en un dels residus plàstics que contaminen el mar: les xarxes dels pescadors. Es calcula que un 12% de tot el plàstic abocat al mar procedeix de les arts de pesca. Per evitar-ho va anar a veure les confraries de pescadors i els va exposar la seva idea, que ha estat ben rebuda. Les xarxes velles o inutilitzades no les aboquen. Les deixen en un contenidor que Sea2see recull. Ja hi ha un centenar de contenidors a 20 ports espanyols, entre ells la majoria dels catalans. “Guardem les xarxes i Sea2see ve a recollir-les”, explica Eusebi Esgleas, president de l’Associació de Pescadors de Blanes.

Les xarxes recollides es tallen i es netegen i se n’obté un plàstic reciclable que s’envia a Itàlia, on acaba convertit en ulleres de sol. S’ha volgut fabricar a Itàlia, i no a països asiàtics, malgrat que el preu final de les ulleres sigui més car, explica Van den Abeele. A més, els socis italians treballen en el disseny amb l’equip de l’empresa a Barcelona. La venda de les ulleres ha començat online, però ja s’està negociant amb comerços físics per l’èxit que han tingut. “Portant See2sea el ciutadà demostra que està compromès i preocupat pel medi ambient, l’entorn i, per descomptat, el mar”, explica aquest emprenedor. Ara està treballant amb diverses fundacions del Senegal per conscienciar de la necessitat de protegir el mar, i se’ls ofereix un euro per cada quilo de plàstic que recullin per a Sea2see, amb l’objectiu d’ajudar l’economia local i protegir el fons marí.

stats