Emprenem 23/02/2014

Els EUA, a la cua del sistema ‘contactless’

Segons un uniforme de la consultora Jupiter, als EUA s'estima que no més del 2% de les tendes ofereixen els terminals de punt de venda 'contactless'

Joan Faus
2 min
Els EUA, a la cua del sistema ‘contactless’

Paradoxalment, als Estats Units, el país on es fan gairebé un quart de tots els pagaments amb targeta de crèdit del món, la tecnologia contactless està molt poc desenvolupada i no s’espera que arrenqui amb força fins al 2015. Segons un uniforme de la consultora Jupiter, als EUA s’estima que no més del 2% de les tendes ofereixen els terminals de punt de venda contactless. “La proporció de targetes sense contacte emeses en relació amb el nombre de terminals és del voltant de 600 per 1, cosa que contrasta amb les proporcions de vora 200 per 1 al Regne Unit, 70 per 1 a Polònia, 50 per 1 a França i 15 per 1 a Espanya”, afegeix l’informe.

Falta el xip

Aquest fet té una explicació molt simple: per fer pagaments contactless és imprescindible tenir una targeta que tingui un xip encrostat i que requereixi un codi personal per autoritzar les transaccions. Les targetes amb xip es van crear el 1996 i es calcula que n’hi ha més de 1.600 milions al món, però 18 anys després continuen sent gairebé unes desconegudes als EUA. Fora de les fronteres nord-americanes, més del 70% dels terminals de venda funcionen amb xip i pin, mentre que a dins del país la xifra és baixíssima. Els primers plans de transformació de les targetes no es van impulsar fins al 2012.

Els gegants del sector ja han començat el compte enrere per capgirar la situació. Visa i MasterCard han impulsat mesures perquè l’octubre del 2015 sigui la data límit per generalitzar el pagament amb pin als Estats Units en detriment del clàssic sistema de lliscar la targeta per un lector i rubricar la firma del client en un paper o una pantalla. Segons els experts, el fet que els Estats Units siguin l’últim gran mercat que utilitza el sistema clàssic de targetes és un dels principals motius que explica que gairebé la meitat del frau mundial de targetes de crèdit tingui lloc al país. De fet, en els últims mesos s’han conegut casos sonats de pirateria de les dades de les targetes de clients en grans cadenes comercials com Target i Neiman Marcus, cosa que va fer que l’afer es tractés en comissió al Senat dels EUA. Durant les comissions, directius empresarials van comunicar als representants polítics que amb el nou sistema de xip els robatoris de dades seran molt més difícils.

Els taxis, pioners

L’objectiu de comerciants i els grans operadors de targetes de crèdit és utilitzar la implantació del sistema amb xip per impulsar alhora el pagament contactless als EUA. De moment, les estadístiques són tristes. De les targetes compatibles amb el sistema de pagament per contacte, menys d’un 1% realment s’utilitzen amb aquest propòsit. Els taxis de Nova York, per exemple, són dels pocs llocs on es pot utilitzar aquest sistema. Tot plegat fa que la diferència amb altres països avançats sigui abismal: “Això contrasta amb més del 30% al Regne Unit i Espanya, gairebé el 50% a Polònia i un 60% a Austràlia, on tots els comerciants de MasterCard han de tenir almenys un terminal de contacte habilitat”, subratlla Jupiter en el document. La firma d’anàlisi preveu que aquest any el nombre de targetes contactless al món arribarà a 250 milions, amb un creixement significatiu als EUA. De moment, els mercats líders són Austràlia, el Canadà, Polònia, el Regne Unit i el Japó.

stats