31/03/2013

Tecnologia catalana per prevenir la malària

2 min
Tecnologia catalana per prevenir la malària

Mariona Vidal va estudiar químiques però fa temps que es guanya la vida com a consultora d'empreses. Fins que va arribar la crisi. La necessitat de buscar nous mercats i alhora de satisfer les inquietuds socials que se li van despertar arran d'un congrés sobre dones i economia a l'Àfrica la van impulsar a investigar al voltant de la prevenció de la malària, una malaltia que mata un milió de persones cada any, la majoria nens africans. Gràcies als seus coneixements de química, Vidal va inventar una tecnologia per fabricar un teixit amb insecticida integrat, cosa que permet confeccionar mosquiteres amb una efectivitat més duradora que les actuals.

Registrat amb el nom de Vidalnet, el teixit està fet basant-se en fil de polipropilè amb el principi químic incorporat (en lloc d'impregnat, com es feia fins ara) i té una duració de 5 anys.

"Teníem dos objectius: comercialitzar un teixit innovador al mercat africà i alhora promoure l'economia inclusiva", explica Vidal a les oficines de l'empresa a Cornellà. Per economia inclusiva entén la creació d'unitats de confecció de mosquiteres als països on es comercialitzarà el teixit. Sis mesos després de la seva constitució, Vidalnet ha firmat un acord amb un distribuïdor de Ghana i negocia l'entrada al Senegal i Burkina Faso. Vidal va crear l'empresa amb tres socis més amb un capital inicial de 3.000 euros i actualment està buscant inversors per poder expandir el negoci a tot el continent africà.

Tecnologia local

Per a l'elaboració, Vidalnet adquireix el principi actiu a l'empresa francesa Biochim, mentre que la fabricació del fil s'encarrega a la catalana Industrias Ponsa i l'elaboració del teixit és a càrrec de Manufacturas de Punto Sanmartí (Barcelona). El teixit, amb un preu per metre lineal de prop de 6 euros, s'exporta després als tallers africans, on es talla i es confeccionen les mosquiteres adaptades a les necessitats dels mercats locals.

"El procés d'elaboració del teixit requereix una infraestructura química complexa que allà encara no tenen", explica Vidal. La majoria es destina a la confecció de xarxes per dormir a la intempèrie. Segons Unicef, dormir sota xarxes mosquiteres tractades amb insecticides pot reduir la mortalitat infantil al voltant d'un 20%.

Eficàcia comercial

"Creiem que és més eficaç optar per l'economia inclusiva i la distribució comercial que recórrer a les ONG", diu Vidal.

Cada unitat de confecció, en què participen capital públic, privat i social, ocupa uns 10 treballadors. "Tenint en compte que el sou mensual a Burkina Faso és d'uns 30 euros mensuals, no requereix una gran inversió", diu Vidal. Els tallers estan pensats principalment per donar feina a dones i discapacitats, i mantindran vincles amb les universitats regionals per continuar innovant en la prevenció de la malària.

Segons Unicef, al món hi ha entre 350 i 500 milions de persones infectades amb el virus, el 90% a l'Àfrica, cosa que fomenta el cercle viciós de la pobresa.

stats