TECNOLOGIA
Emprenem 27/09/2015

El Sunset Boulevard dels gegants de la tecnologia

IBM i HP, els dos gegants pioners de l’actual era tecnològica, s’acosten a l’ocàs per la incapacitat d’adaptar-se al negoci creixent del núvol

Jordi Sabaté
3 min
El Sunset Boulevard  dels gegants  de la tecnologia

IBM i HP, dues velles estrelles d’altres temps, de l’era dels ordinadors muts, per dir-ho d’alguna manera, es veuen enfrontades a un futur més que incert. El seu clàssic model de negoci basat en el maquinari de servidors, ordinadors o impressores ja fa temps que va deixar de ser rendible i ja no saben com adaptar-se als ritmes moderns, per més que ho intentin. La tecnologia es fa cada vegada més espiritual: ja no només basada en el programari per a empreses i usuaris, sinó disparada cap al cloud computing i el tractament massiu de dades. El problema és que les dues corporacions se senten en fora de joc al núvol.

Sunset Boulevard és la pel·lícula que millor va retratar el terrible ocàs de les glòries del cinema mut en arribar la tecnologia sonora al cel·luloide. Va ser un canvi merament tècnic, però va arrasar una generació que havia conegut la dolçor de l’èxit de masses a principis del segle XX. A la pel·lícula, Gloria Swanson interpreta Norma Desmond, una vella actriu que viu tancada a la seva mansió de Sunset Boulevard, la icònica avinguda de Los Angeles. Desmond no sap -o no pot- acceptar la realitat i acaba en la bogeria.

La comparació pot semblar pujada de to, però si es miren bé els números d’aquests dos gegants i se n’estudia la trajectòria, es pot veure com cada dia són més prescindibles. Les dues empreses, que van dominar el panorama mundial de l’era computacional des dels anys cinquanta, porten anys patint seriosos ajustos en la seva estructura alhora que la seva cotització a la borsa i el seu valor en el mercat van minvant, apartades per nous actors emergents.

Per exemple, HP va anunciar la setmana passada l’acomiadament de gairebé 30.000 empleats per poder estalviar 2.700 milions anuals. L’octubre passat ja en va acomiadar 50.000. És massa gran, gasta massa i guanya massa poc, amb una reducció de la xifra de negoci en l’últim curs comptable (2013-2014) de set punts. Alguns experts creuen que IBM recorre la mateixa senda cap a l’ocàs: així ho va assegurar a Bloomberg Daniel Ives, analista en cap de FBR Capital Markets, quan es va conèixer l’ajust de HP.

IBM ha perdut en un sol any més de tres punts en la xifra de negoci. El seu punt fort va ser un dia el maquinari per a corporacions, tant servidors com ordinadors o material d’impressió. Potser a principis del segle XXI van arribar al seu moment més alt gràcies a l’explosió de la imatge i la comunicació digital, però ara el seu nínxol de fabricants l’ocupen marques amb estructures més lleugeres com Dell, o orientals amb baixos costos laborals, com Lenovo.

Els petits estan desmantellant, a poc a poc, ja no només el segment dels ordinadors sinó també el dels servidors, una de les places fortes d’IBM. Ho fan millor i més barat. Ives lamentava en les seves declaracions que les dues empreses seguissin insistint en la seva divisió de maquinari mentre que tot el sector gira cap al núvol. Els clients ja tenen el programari i el maquinari de gestió que necessiten i no estan disposats a invertir més diners en aquests àmbits; ara volen innovació en el camp del tractament de dades, en la seguretat i en l’emmagatzematge.

Així ho ha captat Satya Nadella, conseller delegat de Microsoft, que a poc a poc va ampliant el seu negoci en xarxes corporatives. També se n’ha adonat Apple, que fa mig any va arribar a un acord precisament amb IMB per al desenvolupament d’aplicacions mòbils de comunicació empresarial. Per la seva banda, altres grans desenvolupadors de programari per a empreses com Cisco i Oracle també estan reorientant el seu negoci, i ho fan amb adquisicions de petites empreses punteres que els ajudin a millorar la seva oferta en el núvol.

El negoci ja no són els xips sinó els bits, i aquest canvi pot resultar tan brusc com el pas del cinema mut al sonor. Alguns, com Intel, que vol abaratir i millorar els seus processadors per a servidors de manera que no se li escapi el mercat dels fabricants emergents, han reaccionat amb rapidesa. D’altres, com HP i IMB, caminen pesadament per la seva Sunset Boulevard particular com vells déus d’un temps que no tornarà.

stats