TÈXTIL
Emprenem 13/09/2015

Una samarreta de Terrassa lluita contra la malària

L’empresa catalana STINGbye comercialitza una línia de roba que repel·leix tot tipus d’insectes, com ara els que transmeten malalties tropicals

Paula Solanas
2 min
Una samarreta  de Terrassa lluita contra la malària

Polseres, espelmes, pomades... La llista de productes per acabar amb els mosquits és inesgotable. Ara l’empresa de Terrassa STINGbye ha dissenyat i fabricat una línia de peces de roba tractada amb repel·lent que allunya els insectes, i que va començar a comercialitzar al mes de juny. La tecnologia, que han desenvolupat conjuntament amb laboratoris internacionals com l’Institut Tropical del Brasil, no només repel·leix els mosquits sinó que també actua contra les paparres, les xinxes i els àcars, per exemple.

El seu producte estrella és la samarreta, tant per a nens com per a adults, però també fabriquen llençols, molt populars entre els viatgers. De fet, l’inici del curs escolar ha fet augmentar l’èxit del producte com a arma contra els polls, segons explica la sòcia fundadora de STINGbye Sílvia Oviedo. Un dels avantatges que esgrimeixen els creadors és que ni tan sols fa falta portar-la posada, ja que evita que s’acostin els mosquits simplement tenint-la a prop.

Per a l’empresària es tracta d’una solució més efectiva -afirma que evita les picades en un 94% dels casos- i sense les fortes olors característiques d’altres productes contra els mosquits, com ara les cremes i els esprais. Pel que fa a l’estacionalitat del producte, l’empresa no considera que sigui un factor que els condicioni. “Quan s’acaba l’estiu a Espanya comença en altres països. No ens quedarem sense feina”, explica Oviedo.

L’efectivitat de les samarretes té una durada d’unes 100 rentades, amb la qual cosa es pot fer servir durant tot un estiu, asseguren. “Si es compara amb el que ens gastem en altres productes contra els mosquits, és una opció més rendible”, defensa Oviedo. De moment, la companyia té uns 80 punts de distribució repartits entre Catalunya, Madrid, Andalusia, el País Valencià i les illes Canàries, i afirma que aviat començarà a exportar. Sobretot venen els seus productes a farmàcies, però també a botigues d’esports o a instal·lacions com el Canal Olímpic de Catalunya.

Segons Oviedo, ara es volen centrar a portar el concepte de la roba antimosquits a un catàleg de productes molt més ampli. “Estem a punt de llançar pantalons llargs i curts, a més de polos, amb les mateixes propietats que les samarretes”, afirma l’empresària, que abans d’arrencar aquest nou projecte ja tenia una experiència de més de 20 anys en el món del tèxtil.

A STINGbye confien que aquesta solució sigui un èxit en països en què els mosquits no només són els causants de picades molestes sinó de malalties amb conseqüències mortals com el dengue i la malària. “Hem parlat amb hospitals al Paraguai que estan interessats en aquesta solució i estem en contacte per col·laborar amb tres ONG espanyoles que treballen en països especialment afectats per malalties tropicals”, explica Oviedo. Fins ara n’han venut unes 4.000 unitats, però prefereixen no fer declaracions sobre les previsions de facturació per a aquest any. El projecte el van arrencar amb una injecció de capital propi, però afirmen que aquest any, el seu primer exercici econòmic, tindran “més força”.

stats