EL RACÓ DEL CONSUMIDOR
Empreses 23/12/2012

El racó del consumidor

Josep Maria Galí
2 min
El racó del consumidor

De passeig

Aquest matí, passejant pels carrerons del Born, m'he quedat embadocat davant d'una botiga ben curiosa. Es tracta d'un taller compartit per un sabater italià i una artesana argentina. Ell fa sabates de manera manual. Són les clàssiques angleses, de cordons. No tenen un disseny especialment trencador, ni són barates -costen entre 200 i 300 euros- però es veuen ben fetes, sabates de veritat. De les que quan te les poses te'n recordes de la cara d'aquell italià simpàtic que te les va fer, i molt probablement te'n recordes a fi de bé.

Asfalt a la bossa

Ella m'ha ensenyat el que a primer cop d'ull m'ha cridat més l'atenció de l'aparador, i que m'ha empès a obrir la porta i entrar: marroquineria feta amb cambres d'aire de pneumàtic reciclats de camió, de bicicleta i d'automòbil. Alguns dels models de bosses deixaven a la vista que la cambra havia estat reparada -encara portava encolat el pegat que s'hi havia fixat per solucionar una punxada de clau o una pessigada de llanta-. Les bosses, les carteres i fins i tot algunes sabates fetes amb aquest material m'han creat dues sensacions contradictòries.

Contradiccions

La primera sensació era ben positiva, i derivava d'aquesta percepció que ja comença a ser comuna i que diu que és bo reciclar, i que és fantàstic que algú agafi un material tan respectable com el cautxú i el transformi en objectes que tenen una segona vida o una tercera. El respecte pel material i per les mans de l'artesà que el transforma, és a dir, tot plegat, crea simpatia i ganes de comprar. Però, comptat i debatut, no ho he fet. Hi he pensat després. El cautxú reciclat és aspre, d'un negre gastat, no gaire bonic. Em recorda les piles de pneumàtics abandonats a les carreteres dels països pobres o d'alguns no tan pobres i força bruts. El fre ha pogut més que la motivació, heus aquí. Més 1 menys 1 igual a 0. 1 més 1 igual a dos. I compres.

Josep Maria Galí és professor d'Esade i consultor.

stats