Emprenem 27/10/2013

Pescoturisme, una alternativa a la subvenció

Ajuntaments i pescadors del Maresme s'associen per tirar endavant un projecte per a la promoció d'activitats que acostin el turisme a la pesca

3 min

La crisi, l'increment del preu del combustible i les polítiques europees per regular la pesca i protegir les espècies en perill d'extinció han provocat una forta davallada en els ingressos i la pèrdua de llocs de treball en el sector pesquer català. Per tal de fomentar el desenvolupament socioeconòmic de les activitats relacionades amb la pesca i el mar, diversos ajuntaments, comerços i confraries pesqueres del Maresme s'han associat per promoure el pescaturisme, l'equivalent a l'agroturisme del mar.

Aprendre a pescar

El projecte, anomenat MarésMés, inclou la promoció d'activitats com la possibilitat que els pescadors puguin portar turistes a la seva barca i oferir degustacions gastronòmiques a bord, assistir a la subhasta del peix o organitzar exposicions pedagògiques entorn a les tradicions pesqueres. "El pescaturisme no és la panacea per al sector pesquer, però és una ajuda important", va explicar el diputat Benet Maimí durant la presentació del projecte al port d'Arenys de Mar, el 18 d'octubre.

Maimí ha estat el principal impulsor que el Govern aprovés fa un any el decret de pescaturisme, que autoritza el transport de turistes en vaixells de pesca, sempre que es compleixin unes normes de seguretat i els pescadors facin un curs de formació obligatori. Maimí va recalcar la importància de sensibilitzar la població cap a la feina del pescador, "una feina dura i mal pagada", i la necessitat d'acostar el ciutadà a les tradicions pesqueres i la sostenibilitat de l'ecosistema marítim.

MarésMés, finançat amb una subvenció pública de 20.000 euros, pretén promocionar i desestacionalitzar l'activitat turística i d'oci relacionada amb el mar i possibilitar al sector pesquer d'aquesta comarca "una alternativa complementària a les seves rendes", explica Àlex Acero, regidor de promoció econòmica de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, on un terç de la població es dedica al sector pesquer.

Seguint l'experiència d'altres ports, com el de Roses i el de Vilanova i la Geltrú, l'activitat a bord del pesquer costarà uns 50 euros per persona, "però el preu està en mans dels pescadors. Ens limitem a facilitar la feina als emprenedors cohesionant les activitats i fent una proposta conjunta de valor", diu Acero.

Visió empresarial

Entre els emprenedors que ja han fet el curs de formació i han habilitat les seves barques per dur passatgers hi ha Ramon Tarridas, pescador de palangre. Tarridas creu que iniciatives com el pescaturisme no només són beneficioses per als pescadors, sinó també per a l'Administració, ja que són una manera de ser autosuficients en èpoques de pesca limitada, és a dir, sense haver de dependre de subvencions. "Un dels principals problema dels pescadors fins ara era la falta de visió empresarial", diu Tarridas. Tarridas també és un dels principals impulsors del comitè de cogestió de la pesca del sonso, projecte pioner en el qual participen científics, administració, pescadors i entitats conservacionistes.

stats