03/03/2013

Pagar per emprendre

1 min

Probablement, totes les persones que alguna vegada s'han llançat a la piscina i han iniciat un projecte empresarial s'han fet en algun moment la mateixa pregunta: per què val diners muntar una empresa? Just quan vols posar-te a construir el que potser el dia de demà serà una cosa gran -però que avui és petita-, algú es posa davant teu i et diu: "Stop. Passa per caixa abans de començar".

Algú podria aixecar-se i respondre que muntar una empresa val diners perquè això demostra que fas una cosa seriosa; perquè té un cost administratiu, uns recursos que hi dedica l'Estat; perquè ets un amant del capitalisme i mereixes pagar des del primer moment. I així fins a trobar trenta-cinc raons més, totes tan o més pobres que les tres primeres. Fins avui, i després de fer la pregunta aquí i allà (fins i tot al Parlament), ningú m'ha sabut donar una resposta convincent: crear una empresa val diners. I punt.

Si entrem al detall, veurem que no es tracta de quatre duros . O ets expert en dret mercantil o, vista la burrocràcia , no val la pena que intentis fer-ho tu mateix: contracta un gestor. De la mateixa manera, en la majoria dels casos passaràs per allò d'haver de posar 3.006 € en un banc que procedirà a bloquejar-los fins que l'empresa estigui constituïda. Anem sumant i al final ens preguntem: com aconsegueixo netament aquests diners, si estic muntant l'empresa precisament per guanyar-los? La segona pregunta rebrà la mateixa resposta que la primera: una persona ensenyant-te el cartell de stop. Només cal que entenguin quan han de demanar diners perquè imprimeixin el cartell del revés.

Empresari

stats