BIOMEDICINA
Emprenem 15/11/2015

Ossos sintètics per a un món que envelleix

La catalana Mimetis comercialitzarà un tipus de material pioner per irrompre al sector dels empelts en els camps de l’ortopèdia i l’odontologia

Marc Amat
3 min
Ossos sintètics  per a un món que envelleix

L’ANY 2040 el 25% de la població catalana tindrà més de 65 anys i l’esperança de vida haurà augmentat fins a situar-se prop dels 87, gairebé quatre anys més que l’esperança actual. Aquestes dades, que es desprenen de les projeccions que elabora anualment l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), indiquen que l’envelliment és un fenomen imparable i que caldrà tenir-lo en compte en molts camps diferents: des dels àmbits econòmics fins al sector tecnològic passant per la medicina.

“La qualitat de vida augmentarà, la gent viurà més anys, i voldrà viure bé”, explica David Pastorino. Aquest jove emprenedor és un dels quatre cofundadors de l’empresa catalana Mimetis, que a principis del 2016 llançarà al mercat un producte pioner en el camp de la regeneració òssia. L’envelliment progressiu de la població comportarà un augment de diferents malalties òssies com l’osteoporosi o l’osteoartritis, molt freqüents en persones grans. I a Mimetis ho van detectar.

Concretament, l’empresa ofereix un nou tipus de material sintètic que permet realitzar empelts ossis en una gran varietat de cirurgies com l’ortopèdia, per bé que de moment se centren tan sols en el sector dental, que és “quinze vegades més petit que l’ortopèdic, però més obert a les innovacions”, afirma l’emprenedor. Avui en dia hi ha tres principals tipus d’opcions per regenerar l’os: utilitzar partícules òssies d’alguna altra part del propi cos, fer servir matèria d’origen boví, o bé utilitzar-ne de creada amb materials sintètics, “una opció barata, però amb uns resultats clínics inferiors al mètode boví”, reconeix l’emprenedor. Mimetis buscava crear un nou material sintètic que superés els resultats clínics del mètode boví imitant els processos fisiològics, i ho va aconseguir.

El projecte va néixer dins el grup d’investigació de biomaterials, biomecànica i enginyeria de teixits de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que el 2013, després de 15 anys de recerca científica, va decidir iniciar el camí per arribar a comercialitzar la troballa. “Va ser un moment francament difícil -confessa Pastorino-. Passar de científic clàssic de bata blanca a emprenedor és tota una aventura”. Amb un capital inicial de 20.000 euros i una plantilla de set treballadors, l’empresa va decidir optar per comercialitzar dues de les tres solucions que tenien a punt: una tècnica feta amb granulat -el MimetikOss- i una altra amb escuma -el FoaMimetik-. “També teníem a punt una tècnica d’empelts ossis amb impressions 3D, però el sector clínic encara no està preparat”, lamenta.

El mes de novembre del 2014 –just un any després d’haver decidit comercialitzar el producte– van tancar una ronda de finançament per poder llançar el projecte: van aconseguir 280.000 euros provinents de La Caixa, del Banc Sabadell i de l’expert en implantologia Carles Aparicio. De fet, “Aparicio ha sigut una persona fonamental en el projecte: ens va assegurar que hi ha mercat per a un material com el nostre”, explica Pastorino. Per bé que el producte no es comercialitzarà fins al mes de gener de l’any vinent per temes burocràtics, la iniciativa ja ha començat a rebre els primers reconeixements. Aquest 2015 Mimetis va quedar finalista en l’àmbit estatal i en primer lloc a Catalunya del premi Emprendedor XXI, que atorga anualment La Caixa, fet que els va brindar la possibilitat de participar en un curs d’acceleració d’empreses que té lloc a la Universitat de Cambridge.

Per a aquest Nadal, Mimetis ha convocat una nova ronda d’inversió per aconseguir 600.000 euros “que assegurin la viabilitat del projecte”. Alhora estan negociant amb un dels líders mundials en la distribució d’empelts i es marquen aconseguir l’objectiu de vendre 6.000 unitats dels seus productes el 2016, per bé que podrien fabricar-ne 10.000 cada mes. De moment, se centren en el mercat europeu, i esperen consolidar-se a mesura que Mimetis, com la població, vagi envellint.

stats