OPINIÓ
Empreses 17/02/2013

L'oportunitat de Barcelona World

Jordi Alberich
2 min

Definitivament, sembla que el magnat Adelson ha escollit Alcorcón com a seu d'Eurovegas. D'una banda ho lamento, ja que no m'agrada que una iniciativa d'aquesta mena vingui a Espanya, però, d'altra banda, em consolo pensant que no s'ubicarà al Barcelonès. No vaig entendre mai el sentit d'aquest projecte per a nosaltres, ni tampoc m'identificava amb els esforços per captar-lo cap aquí. De la mateixa manera, tampoc vaig comprendre el perquè d'haver de presentar a corre-cuita el projecte Barcelona World com a reacció davant la pèrdua de la inversió del senyor Adelson. I, encara menys, si el projecte està liderat pel senyor Bañuelos, representant d'aquella mena d'especulació urbanística financera que tant va contribuir al desastre en què ens trobem.

La realitat és que Barcelona World va avançant i darrerament se'n torna a parlar com el gran revulsiu per a les comarques tarragonines o com el millor instrument per consolidar-nos com a primera destinació turística europea. Malgrat la meva prevenció, penso que estem davant d'una gran oportunitat: la de desenvolupar un projecte seriós i coherent amb el model de país que volem.

En aquest sentit, em preocupa que la necessitat d'engegar nous projectes i la urgència per crear llocs de treball ens portin cap a iniciatives que no ens convenen. En aquest cas, el repte no és aconseguir un Eurovegas de menys dimensió. Ben al contrari, hem de definir un projecte diferent. Això passa, inevitablement, per la transparència i el debat obert amb el conjunt de la societat.

De ja fa anys, i de manera de vegades excessiva, tendim a mirar Finlàndia com a model de país. Bé, doncs ara tenim una oportunitat excel·lent d'assemblar-nos a ells. Els finlandesos incorporen el magnífic hàbit de debatre -de manera seriosa, transparent i perllongada- aquells projectes que marquen la personalitat d'un territori durant generacions. I Barcelona World és un d'aquests casos. Desitjo que d'aquí uns anys no ens trobem a Salou amb una reproducció d'Alcorcón. Si és així, deixem de parlar de Finlàndia. També desitjo que, aquesta vegada, el senyor Bañuelos contribueixi a una riquesa més compartida i sostinguda.

stats