Empreses 16/03/2014

Navàs a seques

i
Pau Garcia-milà
2 min

Si us demano que tanqueu els ulls i penseu en el terme innovació tecnològica, on viatjareu? Si sou de Barcelona, segurament a Silicon Valley. Si en canvi viviu a Nova York, els pensaments potser aniran només uns quants carrers més enllà. Si viviu a Londres, segur que es quedaran a la City. Si sou de l’Equador, potser pensareu en Mèxic. Però... i si sou de Navàs?

Aquesta setmana he descobert una cosa que m’ha fet perdre la son. Es diu Navas TIC Date, un esdeveniment que s’han inventat dos professors d’informàtica d’una escola del poble, Jordi Divins i Marc Sibila, i un exalumne (segons ell mateix, “un mal exalumne”) de l’escola, Joan Planas.

Què és exactament el TIC Date de Navàs? Doncs una fira d’invents, d’innovació, que mostra com els alumnes del poble, des de ben petits fins al batxillerat, són capaços d’inventar, crear i construir robots, maquetes en tres dimensions i prototips de productes que els podrien portar molt d’èxit si, de grans, decideixen seguir-hi treballant.

El més revelador de tot no és la fira en si mateixa, que ja per si sola s’hauria d’aplaudir. El més revelador és que una fira d’un poble de 6.100 habitants aconsegueixi mostrar les últimes tendències del món tecnològic, sense necessitat d’anar a Barcelona. Ni tan sols a Manresa. Ni enlloc: quedant-se a Navàs.

El que em fa perdre la son, però, és que després de visitar el poble i conèixer la fira, em pregunto si una cosa així tindria èxit organitzada en un barri de Barcelona. I crec que no en tindria. ¿Sabeu per què? Perquè els de Barcelona pensen que la innovació ha de néixer a Silicon Valley. I els de Navàs, a Navàs.

stats