Empreses 24/11/2013

La modernització política de la Xina Es farà esperar

i
Jaume Giné Daví
2 min
La modernització política de la Xina 
 Es farà esperar

El III Plenari del Comitè Central del Partit Comunista Xinès (PCX) va acordar un full de ruta reformista per aplicar al 20% de la humanitat. Una agenda substancialment econòmica i social. La cinquena generació de líders xinesos, dirigida per Xi Jinping i Li Keqiang, prosseguirà la via que Deng Xiao-ping va iniciar el 1978. Es prioritzarà un model de creixement econòmic més sostenible, que permeti duplicar el 2020 la renda per càpita d'una població que anhela consumir en el que serà el mercat interior més gran del món.

Pequín ha anunciat que el mercat tindrà un paper decisiu en l'assignació de recursos i que s'impulsarà la iniciativa privada. Però no serà fàcil liberalitzar l'economia mentre el PCX continuï exercint, sense oposició ni contrapesos polítics, d'àrbitre a l'hora de legislar, aplicar i interpretar les regles de joc. La Xina haurà de frenar els excessos de les elits político-econòmiques i de les grans empreses estatals, que controlen el mercat intern i el comerç exterior, en detriment del sector privat, i en limiten la lliure competència. Els inversors estrangers també demanen més transparència i seguretat jurídica.

Pequín també ha anunciat la reforma del registre de residència, o hukou , una flexibilització de la política del fill únic i altres mesures necessàries per corregir les desigualtats territorials i socials, i el greu impacte mediambiental. Però el règim xinès continua mostrant-se refractari a aprofundir les reformes polítiques. Res que vingui a qüestionar el poder i la legitimitat d'un partit estat que vol continuar controlant la societat. En definitiva: més reformes econòmiques, més dosis de capitalisme, però sense obertura política. Es reforça un estat de dret socialista amb característiques xineses, sense marge perquè aflori un pluralisme polític. No a les reformes de tipus occidental, que tendeixen a la divisió de poders. Persistirà, doncs, la concentració o la confusió de poders en mans de l'estat. Confuci perviu sense desplaçar l'ombra de Mao. Però la Xina creixerà un 7,5% més el 2013.

stats