18/10/2015

Marc Antoni Macià: “En un any podem presumir de tenir un 0% d’impagaments”

2 min
Marc Antoni Macià“En un any podem presumir  de tenir un 0% d’impagaments”

Novicap és una plataforma online Abans, si volies avançar el cobrament d’una factura a 30, 60 o 90 dies, tenies dues opcions: anar al banc i sol·licitar un descompte o un pagaré o dirigir-te a una empresa de factoring. Però com que era l’única alternativa als bancs, tenia força mala fama... I en la meva experiència anterior en una altra empresa vaig veure que són molt cares, et carreguen prop del 30% del cost de la factura. D’altra banda, per poder prestar diners necessites tenir-ne molts. Amb les noves tecnologies tot és més fàcil. Pots crear simplement una plataforma online que permeti connectar clients amb inversors privats disposats a prestar, sense necessitat de tenir-los tu com a empresa. Això és el que fem a Novicap.

S’assembla al model de Kantox, que, com vosaltres, ha obert oficines a Londres. ¿La capital britànica és el lloc més adequat per a una start-up del sector start-upfintech Londres té molts avantatges, és una ciutat molt avançada i és més fàcil accedir a possibles inversors amb ganes de provar un nou producte financer. El concepte fintech vol dir aplicar les tecnologies per millorar serveis i productes financers. Tant Kantox com Novicap hem millorat la transparència de les transaccions. Nosaltres hi hem afegit la rapidesa i la flexibilitat. A moltes empreses no els agrada firmar contractes a llarg termini o només poder anar al banc al matí. Nosaltres oferim un servei online, que funciona 24 hores. I els nostres inversors poden triar quines factures volen finançar i quines no. Per exemple, poden decidir que només volen finançar factures de l’administració pública a 60 dies.

Quin avantatge té per a un inversor privat arriscar-se a anticipar la factura d’una altra empresa? Doncs que obté un retorn molt alt, entre el 8% i el 10%, anualitzat! Els inversors, però, han de complir uns requisits: han de ser inversors professionals, tenir un patrimoni alt o experiència empresarial prèvia. També les empreses a qui financem han de complir uns mínims: només treballem amb les que facturen a clients grans, com El Corte Inglés. Ho fem per reduir el risc d’impagaments, i el nivell de risc va lligat a la informació que tenim sobre una empresa. En un any podem presumir de tenir un 0% d’impagaments, això es el que atreu els inversors.

Amb només un any de vida, heu aconseguit aixecar una ronda de capital d’1,5 milions d’euros del fons americà Techstars Ventures, amb participació de Partech Ventures i Cabiedes & Partners. Quin és el secret? Vam formar Novicap el setembre del 2014 amb dos amics que havia conegut en un programa de l’Iese. Tot i que no teníem capital, tots tres teníem experiència en start-ups -jo havia muntat abans Palila, una marca d’accessoris de moda-, i això atreu els inversors. També que un d’ells fos un crac de les tecnologies dóna molta confiança. Estàvem creixent a un 30% mensual i consolidant les oficines a Londres... Som un negoci escalable i amb un creixement accelerat, i això és el que demana el capital de risc. Palila, en canvi, no tenia el potencial de negoci que desitjava, per això jo i el meu soci ens la vam vendre. Vaig aprendre que si vols tenir èxit com a emprenedor no pots fer dues coses a la vegada. Has de triar un projecte i anar a totes.

stats