Emprenem 23/02/2014

L’or recupera protagonisme

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

La forta tendència positiva en la renda variable durant els anys 2012 i 2013 ha fet que les carteres dels inversors ponderessin a favor d’aquest actiu. Aquesta tendència augurava un futur fosc de cara al 2014 per als actius refugi com l’or. Els inversors abandonaven la seguretat -menys volàtil i amb menys rendibilitat- de l’or, i traslladaven el capital a la renda variable. La conseqüència va ser una clara caiguda de l’or d’un 35% durant l’any passat, el pitjor any des del 1981, mentre que Wall Street (la referència mundial) es revaloritzava un 31%.

La realitat és que l’or ha estat a l’alça en les últimes setmanes i ha marcat màxims de tres mesos, situant-se en 1.320 dòlars l’unça i acumulant una pujada de més del 10% des de començament d’any. Aquesta apreciació de les últimes setmanes es deu a tres motius principals.

El primer representaria els forts dubtes del mercat alcista nord-americà. Wall Street acumula unes pujades molt importants des de fa dos anys i, com tot mercat cíclic, la borsa puja i després baixa, amb força. Tots els analistes esperaven una forta correcció de les borses americanes i això ha provocat que molts inversors liquidessin les seves posicions per temor a més caigudes i invertissin en altres actius, tant en renda fixa com en actius refugi com l’or.

La recent crisi de les emergents seria el segon motiu pel qual l’or està tenint més protagonisme. La retirada d’estímuls de la Fed fa que els capitals tornin als Estats Units i creïn turbulències en els països emergents. A més, la reducció del programa monetari nord-americà ha generat incertesa en el dòlar i hem vist en les passades setmanes que la divisa americana es depreciava.

La Xina és el tercer motiu pel qual l’or s’està apreciant. El gegant asiàtic té una gran demanda d’or per la seva creixent indústria joiera i del luxe. A més, els bancs centrals de la Xina i de l’Índia estan augmentant les seves reserves d’or. En total, la Xina ha incrementat un 43 % la seva demanda del metall groc al llarg del 2013.

Amb aquests arguments de solidesa, podem preveure que el preu de l’or té un camí alcista a llarg termini. Cal destacar que l’anàlisi no és el mateix a curt que a llarg termini, de manera que les previsions poden variar segons el marc temporal. A curt termini, els actius refugi potser no repuntaran de manera clara, i l’or podria oscil·lar entre 1.100 i 1.300 dòlars l’unça per la seva zona tècnica. Aquests actius no tenen una volatilitat molt alta però, a dos o tres anys vista, podríem veure el preu de l’or en 2.000 dòlars l’unça. Potser no caldria indagar tant en el tema i justificar l’augment del preu de l’or amb la demanda d’aquest metall per fabricar les medalles dels Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi.

stats