‘START-UPS’
Emprenem 22/06/2014

L’‘Operación Triunfo’ dels emprenedors

La plataforma YouNoodle connecta les millors ‘start-ups’ de tot el món amb les grans corporacions que volen innovar

2 min

RICARD GARRIGA ENCARA recorda la seva primera trobada amb un emprenedor de Silicon Valley durant un viatge de feina a San Francisco. La cita va ser en un bar. “Això ja em va semblar estrany -diu Garriga-, però tot i així jo vaig anar-hi amb americana i corbata”. I quan va constatar que l’emprenedor que esperava era un jove en bermudes, monopatí i cervesa a la mà, es va adonar de l’error. “Per què vas vestit així? ¿Que tens una boda després?”, li va preguntar l’emprenedor, que acabava de vendre la seva start-up a Microsoft. L’anècdota no va ser en va. Després de diversos viatges a San Francisco, Garriga, enginyer de telecomunicacions, de 31 anys, ha acabat sent un gran coneixedor de l’ecosistema emprenedor de Silicon Valley. Allà va acabar establint contacte amb els fundadors de YouNoodle, “una plataforma informàtica pensada per connectar grans empreses amb les start-ups més innovadores a través dels concursos d’emprenedors”, explica Garriga, actual responsable de l’expansió europea de la firma. En resum, YouNoodle és un programari que serveix per organitzar i gestionar les competicions i concursos de start-ups. Els seus clients són principalment acceleradores d’empreses, incubadores, fundacions privades i ajuntaments. D’altra banda, el sistema registra i classifica les dades dels emprenedors participants i les posa a disposició de grans empreses interessades a adquirir o conèixer les start-ups més innovadores del moment. Actualment, YouNoodle disposa d’una base de dades de mig milió d’emprenedors i start-ups de tot el món, classificades per sectors, per la localització o per si són “bones o dolentes”, a partir de paràmetres determinats, com el nombre de competicions que han guanyat o en què han quedat finalistes.

“És com una mena d’ Operación Triunfo dels emprenedors”, explica Garriga. La informació registrada per YouNoodle és de gran valor per a empreses de capital risc, business angels i multinacionals que volen innovar. “Cada cop més les grans empreses tenen un departament de compra i adquisició de start-ups : és la filosofia de l’ open innovation ”, afegeix. Per diferenciar-se dels seus competidors, com F6s i Gust, YouNoodle ofereix a més una xarxa de “jutges externs” que proporcionen feedback anònim a les start-ups concursants.

Amb seu a Silicon Valley i Barcelona, YouNoodle acaba d’aixecar 1,1 milions de dòlars (800.000 euros) en capital risc i està en fase d’expansió. Actualment gestiona més de 600 concursos, entre els quals els organitzats per Wayra, el MWC, l’Ajuntament de Barcelona i el govern xilè (StartupChile). “Els països i les ciutats es preocupen cada cop més per atreure el talent”, diu Garriga. A Barcelona el repte pendent és atreure l’anomenat finançament de sèrie B, entre 10 i 50 milions d’euros, dut a terme per grans corporacions. “Això requereix més formació en open innovation ”, conclou l’emprenedor.

stats