NOVES IDEES
Empreses 24/06/2012

InPreneur: com es recupera l'esperit emprenedor perdut

Fins i tot una empresa com Google, coneguda per haver revolucionat internet, ha reconegut que s'està quedant estancada. És un fenomen habitual quan les empreses creixen. InPreneur ajuda a detectar el talent ocult a les empreses per dinamitzar i augmentar la productivitat

Beatriz Arias
3 min
InPreneur: com es recupera l'esperit emprenedor perdut

Diu Albert Riba que "totes les empreses neixen emprenedores, però després canvien; el repte és continuar amb aquesta actitud". Així és com defineix l'activitat d'InPreneur, l'empresa de consultoria que Riba ha aixecat al costat de Ramon Costa. Ells prefereixen anomenar-se dynamic partners perquè, segons les seves paraules, es dediquen a dinamitzar organitzacions inculcant l'esperit emprenedor que les companyies tenen en el seu ADN, però que han anat abandonant a mesura que s'han fet grans.

Com es fomenta l'emprenedoria corporativa? Ells focalitzen els seus esforços a formar les persones, a activar el talent intern. Estan convençuts que és la millor fórmula per avançar, ja que són els treballadors els que traduiran els recursos, les eines i la motivació que rebin en els resultats que faran avançar l'empresa. InPreneur va néixer l'octubre del 2011 i ja hi ha onze empreses que han confiat en ells. Amb una oficina a Igualada i una altra a Barcelona, la seva previsió és facturar 150.000 euros a finals del 2012.

Una fàbrica de talent

Implicar el treballador no és gens difícil, en opinió dels responsables d'InPreneur. Albert Riba explica que els empleats són conscients que l'emprenedoria corporativa té avantatges: converteix el treballador en una part estratègica de la companyia i alhora li ofereix el camp de proves ideal per tirar endavant un projecte propi sense riscos. "De l'emprenedoria corporativa en pot sorgir una nova branca de negoci, una spin-off o una nova empresa si el treballador decideix marxar un cop ha adquirit l'experiència necessària", insisteix Albert Riba.

I posa un exemple: "L'èxit de Ferran Adrià no és que sigui el millor cuiner del món, sinó que per la seva cuina hi han passat alguns dels millors cuiners del món. Ha fet d'El Bulli una fàbrica de talent". Albert Riba recorda unes paraules que li va dirigir Adrià després d'un dinar en què van estar xerrant d'emprenedoria i creativitat: "La vida és com el pòquer, si no hi jugues, no guanyes". Va ser en aquell moment quan es va començar a gestar la metodologia naipes , amb la qual InPreneur inculca l'actitud emprenedora dins les organitzacions. Naipes també són les sigles dels passos que han de fer les empreses: definir les necessitats , treballar les actituds , generar les idees i per acabar planificar i executar els projectes que aportaran les solucions a aquestes necessitats.

InPreneur treballa generalment amb grans corporacions. Per exemple, ha treballat amb l'equip directiu i els comandaments intermedis de CatalunyaCaixa, amb els quals han realitzat diverses activitats per analitzar el clima laboral en un moment en què l'entitat ha hagut d'afrontar situacions difícils.

Actualment InPreneur està formant l'equip directiu de la Creu Roja a Catalunya amb activitats per fomentar el lideratge i l'entrenament en la presentació de projectes. De moment, d'aquesta feina ja n'han sorgit dues idees noves: que és el moment de recuperar estratègies que s'havien abandonat en un calaix i que en temps de crisi -quan la gent té menys diners però més temps lliure- s'ha d'aprofitar millor el voluntariat.

La seva metodologia es materialitza en cursos de formació, seminaris o tallers, però també en activitats menys convencionals. Ramon Costa destaca els dynamic duets : "Són converses a dos amb un personatge mediàtic com Quim Masferrer, Isidre Esteve i Xesco Espar en què es parla d'un tema concret que es vol treballar". "L'èxit és barrejar l'aprenentatge amb l'impacte emocional que produeix el fet que aquest personatge t'expliqui la seva experiència", afegeix Albert Riba. També són innovadores les timbapreneurs : "Ens reunim per jugar a jocs de cartes o daus unes hores i es treballen aspectes com la importància de planificar o com l'atzar pot impactar en la presa de decisions", indica Ramon Costa.

stats