FET RELLEVANT
Empreses 23/12/2012

La ideologia de les retallades i els impostos

àlex Font Manté
2 min

Un dels missatges més interessants que ha llançat Oriol Junqueras en les últimes setmanes és que cal eliminar les retallades ideològiques. És una bona manera de marcar perfil sense deixar de donar suport a les polítiques d'austeritat: si hi ha retallades, que siguin perquè realment són inevitables, no perquè creguin que són necessàries. D'acord. Però, seguint la mateixa lògica, Esquerra Republicana haurà de demostrar també el contrari: que les pujades d'impostos que aviat hi haurà a Catalunya no són ideològiques. És a dir, que es fan perquè són inevitables, igual que amb les retallades.

Junqueras sembla poc ideològic amb aquesta qüestió. Defensa la creació o pujada de determinats impostos però, tot i que ara no es pugui fer, també s'ha mostrat partidari d'abaixar els dos impostos amb els quals les administracions generen més recaptació: l'IRPF i l'IVA (en el cas que Catalunya tingués competències sobre aquest últim, que ara mateix no té). Però no estic segur que tothom a ERC pensi igual que el president del partit. Em sembla que hi ha una part important del partit que defensa aquesta pujada d'impostos no només per necessitat sinó per ideologia (igual que a CiU alguns defensen les retallades pel mateix motiu).

Intueixo que entre Artur Mas i Oriol Junqueras hi ha una sintonia personal en l'àmbit econòmic que segurament no existeix (o almenys no en el mateix grau) entre les bases dels seus partits. Tant a CiU com a ERC hi ha una base ideològica important que parteix d'apriorismes malgrat que aquesta crisi està demostrant que els apriorismes en economia són un error. Per exemple, hi ha gent que defensa l'impost de successions com el paradigma de la igualtat d'oportunitats però no saben que un país modèlic i progressista com Suècia no té aquest impost. És evident que ara cal augmentar ingressos i retallar despesa. Però millor si en cap dels dos casos es fa per ideologia.

Àlex Font Manté és coordinador de l''Emprenem'.

stats