11/01/2015

Helena Torras:“Aixecar fins a un milió és possible, a partir d’aquesta xifra ja és més difícil”

3 min
Helena Torras:“Aixecar fins a un milió és possible, a partir d’aquesta xifra ja és més difícil”

Va acabar direcció d’empreses a Esade el 1998 i es va posar a treballar en auditoria. ¿Un camí aconsellable per emprendre? Al principi no en tenia cap intenció. Vaig treballar dos anys i mig a KPMG, creia que era una bona base per dedicar-me a la consultoria estratègica. Volia conèixer totes les àrees de l’empresa. La consultoria m’agradava perquè varies molt de clients i veus com s’implementen els projectes. Vaig acabar sent directora executiva d’una companyia del sector mèdic, fins que el 2007 em vaig interessar pel món dels emprenedors. Dos amics havien creat Abiquo, una spin-off de la UPC, desenvolupaven software per al cloud computing i necessitaven capital. Vaig acabar deixant la feina per ajudar-los a aixecar 1,5 milions d’euros. Fins avui hem aixecat 19 milions de capital i hem obert mercat a Europa i els Estats Units. Han sigut cinc anys de molts encerts i errors.

Quins són aquests errors? Molts! El primer que els dic és que confiïn més en el seu projecte. Sempre hi haurà terceres opinions, però han de creure en la seva idea. El segon consell és rodejar-te de gent molt bona, no només de nom, sinó amb experiència en àmbits concrets. El tercer és que sàpiguen de què parlen. Si estàs negociant amb un inversor, coneix el seu llenguatge, les clàusules del contracte; el client també sap molt bé què vol! Els emprenedors són una mica orquestra, han de saber una mica de tot, però a vegades no arriben a tot arreu i llavors és millor delegar. I el quart: intenta vendre des del principi! Que el teu producte tingui una demanda real.

Un dels teus punts forts és saber aixecar capital. Com es fa?Si el projecte és bo, sempre es troben diners. També té a veure amb qui t’has mogut, les mètriques del teu negoci i, sobretot, l’equip. Actualment a Espanya aixecar fins a un milió d’euros és possible. Cal començar pel capital llavor : la família i els amics, petits inversors i venture capital de fases inicials. A partir d’aquesta xifra ja és més difícil, però si ja has aixecat capital i el projecte creix, segur que ho aconsegueixes. Tenim exemples d’èxit, com Scytl, Privalia, Trovit... Als EUA hi ha més possibilitats d’aixecar capital, esclar, perquè compten amb més projectes que han arribat més lluny.

¿Ser dona emprenedora en el sector tecnològic t’ha suposat algun repte? Mai m’he sentit diferent, ni tan sols a l’hora d’aixecar capital i convèncer els inversors. El denominador comú per aixecar capital, tant per home com dona, és mostrar passió, coherència i que tens les habilitats per dur a terme el teu negoci. Els que aconsegueixen capital són els equips més apassionats. En el món emprenedor, a diferència del corporatiu, ser dona fins i tot pot ser un avantatge. N’hi ha menys i és més fàcil que recordin el teu nom! També és més fàcil conciliar la vida familiar i laboral.

Però a Espanya es premia qui es queda fins més tard a l’oficina. Mentre hi hagi una cultura empresarial presencialista, en lloc de per resultats, hi haurà diferències entre homes i dones, sobretot en posicions directives. Per què no poden deixar treballar una mare directiva des de casa? Les dones anem per feina, aprenem a ser molt més eficients amb el nostre temps. Jo m’he tornat molt més bona professional des de que sóc mare! Pel que fa a les quotes, al principi hi estava molt en contra. Però he vist que és una mesura necessària, almenys durant un temps.

stats