11/11/2012

Gas Natural té els venciments coberts fins al 2015

2 min
Gas Natural té  els venciments  coberts fins al 2015

La primera part del pla estratègic 2010-2014 acabarà enguany amb els objectius complerts. Això és el que creu Gas Natural i, el que és més important, cosa que també veuen possible els analistes. Per exemple, JP Morgan considera a l'abast aconseguir un resultat brut d'explotació (ebitda) de 5.000 milions d'euros, tot i que sí que veu difícil arribar al benefici net previst de 1.500 milions (el resultat de finals de setembre va ser de 1.115 milions).

En tot cas, hi ha unanimitat entre els inversors a esperar l'actualització de la segona part del pla estratègic per al 2013 i 2014. El grup preveu presentar-lo a principis de l'any que ve. Les grans magnituds del programa de creixement incidiran a incrementar encara més la internacionalització i l'enfortiment financer.

Tot això està emmarcat en un deteriorament de les variables macroeconòmiques i del consum de gas i electricitat, segons el que va explicar dimarts el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, en la presentació a analistes dels resultats dels nou primers mesos de l'any. La situació financera del grup es manté en uns nivells "raonables", argumenten els analistes de Nomura. El 30 de setembre el deute net era de 16.935 milions, amb una ràtio sobre el patrimoni del grup del 52,9%.

Aquest percentatge es va situar en el 54,5% un any abans. Si es descompta el dèficit de tarifa pendent de recuperar, el nivell se situaria en el 50,8%, amb una xifra absoluta de deute de 15.578 milions.

Venciments

El 81,8% d'aquest deute compta amb un venciment que arriba o supera el 2015. La vida mitjana de l'endeutament és de 4,7 anys.

L'empresa gasista s'ha enfortit últimament amb dues emissions de bons al setembre i l'octubre per un import total de 1.300 milions. La demanda va superar sis vegades l'oferta. Totes aquestes operacions han contribuït a generar una liquiditat superior als 9.000 milions, amb els venciments de deute coberts fins al 2015, quan s'han de pagar 3.911 milions.

El desembre de l'any passat i el març del 2012 Gas Natural va firmar línies de finançament amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per un import de 500 milions. El setembre passat encara hi havia disponibles 150 milions d'aquests diners del BEI.

Gas Natural va obtenir els ja citats 1.115 milions de benefici consolidat entre el gener i el setembre, cosa que significa pràcticament un estancament sobre el mateix període del 2011. El negoci internacional continua compensant la debilitat del mercat espanyol. Descomptant les inversions i desinversions fetes els dos últims anys, el benefici net hauria crescut un 22,8%. L'activitat a l'estranger ja aporta el 42,7% de l'ebitda.

El que sí que representa un repte és el projecte de llei de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica, que preveu una taxa de 2,7 cèntims cada metre cúbic de gas consumit.

stats