16/12/2012

El futur de La Caixa en mans d'Almunia

2 min

Ha passat desapercebut en molts mitjans (no en aquest) que La Caixa està a punt d'afrontar un moment determinant que pot tenir conseqüències imprevisibles en el futur immediat de la principal entitat financera catalana.

L'estiu passat Brussel·les va imposar 32 condicions a Espanya a canvi de rescatar la seva banca. Aquestes condicions no estaven dissenyades només per a les entitats que han rebut diners públics, sinó per a tot el sector, independentment de la salut de cada companyia. Una d'aquestes condicions (la número 23, concretament) obligava Espanya a aprovar una nova legislació en la qual "es clarifiqui" el rol de les caixes d'estalvis com a accionistes de bancs. El document diu que aquestes participacions s'han d'anar reduint "fins a un nivell no majoritari" (això és el que diu la traducció al castellà: el document original en anglès parla de "posicions de no control"). En definitiva, Brussel·les vol impedir que les caixes controlin bancs i el cas més important és el de La Caixa, que ara controla el 61% del capital de CaixaBank.

Passats uns mesos, Espanya ja ha preparat la nova legislació i ha enviat la seva proposta a Brussel·les, que consisteix a convertir les caixes rescatades en fundacions ordinàries i les que no han necessitat ajuda externa (com és el cas de La Caixa) en "fundacions bancàries". El govern espanyol creu que amb aquesta fórmula podrà esquivar les exigències europees. Però si Brussel·les no accepta la proposta, el control de CaixaBank per part de La Caixa està en perill.

Brussel·les, de moment, no s'ha pronunciat i no se sap quan ho farà, si trigarà dies, setmanes o fins i tot mesos. Aquest tema afecta diferents comissaris. Primer, el d'Economia, Olli Rehn. Segon, el de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier. Però, en realitat, qui té la paella pel mànec és el bilbaí Joaquín Almunia, comissari de Competència. Tot està a les seves mans.

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem.

stats