12/05/2013

L'estupidesa de tenir impostos alts i recaptar poc

2 min

D'entrada, que quedi clar: qui cregui que els impostos a Catalunya són alts no s'equivoca. Almenys en teoria. El tipus màxim de l'IRPF és com el de Suècia (56%) i al món només el supera la diminuta illa caribenya d'Aruba. Després dels últims augments, l'IVA ja està en el 21%, per sobre de la mitjana europea. I l'impost de societats, que és el que paguen les empreses sobre els beneficis que generen, està al 30% i és el tercer més alt d'Europa, només superat per França i Bèlgica. L'IRPF, l'IVA i societats generen un 85% dels ingressos tributaris d'Hisenda (dades del 2012) i, si estan clarament per sobre de la mitjana europea, no és agosarat dir que els impostos estan alts. Però aquí falla una cosa: com pot ser que, aleshores, Espanya sigui el 21è país que menys diners recapta en comparació amb la mida de la seva economia dels 27 que hi ha a la UE? Així ho diu l'Eurostat, l'oficina estadística de Brussel·les.

Hi ha diverses explicacions: la primera, evidentment, és el frau. Aquesta setmana hem sabut que el 19,2% de l'economia espanyola és en negre. Però, tot i que duplica països com França, aquest percentatge està en línia amb la mitjana europea. Per tant, el frau per si sol no pot explicar aquest decalatge. El nombrós nombre de deduccions és una altra explicació, especialment per a societats: el tipus mitjà que paguen les empreses de l'Íbex-35 està entre el 14% i el 21%, segons diverses estimacions. Segons alguns experts, també es deu al fet que a Catalunya i Espanya les pimes tenen un pes predominant en l'economia, i les pimes aporten menys impostos perquè facturen menys.

Sigui com sigui, és per fer-s'ho mirar. El món sap que tenim impostos alts i això segur que és un fre per atreure inversions i talent. Però és que en realitat no són tan alts, perquè sovint trobem la manera d'esquivar-los totalment o parcialment. Seria molt més lògic abaixar impostos però cobrar-los íntegrament.

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem

stats