06/01/2013

Estalviar en llibres escolars de segona mà

2 min
Estalviar en llibres escolars de segona mà

Carlos Benko treballava de consultor a Barcelona, però feia temps que volia engegar la seva pròpia empresa. La llumeta se li va encendre quan en un viatge al Canadà, la seva segona llar, es va fixar en la pila de llibres universitaris que s'acumulaven a la seva habitació d'estudiant i va decidir que volia recuperar d'alguna manera la inversió feta anys enrere. Posant 30.000 euros de la seva butxaca, Benko va crear fa un any Bookiwi, una plataforma d'internet dirigida principalment a les escoles que facilita la compravenda de llibres de text de segona mà, que assegura un estalvi substancial a les famílies sense recursos.

La primera campanya es va posar en marxa al mes de juny, coincidint amb la fi de curs. L'equip de Bookiwi va visitar diversos instituts públics de Barcelona i va oferir als pares la possibilitat d'entregar els seus llibres usats a canvi d'una remuneració econòmica o d'un determinat nombre de punts en funció del seu estat de conservació.

Aquests punts serveixen per obtenir descomptes en la compra de llibres de segona mà per al curs següent a través de la web de Bookiwi. "Els pares es poden estalviar fins a un 40%", diu Benko. Comprar nous tots els llibres corresponents a un curs escolar costa prop de 350 euros.

Bookiwi revisa i codifica cada exemplar, que després centralitza en un magatzem a Cornellà. Des d'allà s'envien al domicili dels clients, un fet que "facilita l'experiència de compra", diu Benko. El factor diferencial de la seva empresa és la desenvolupada plataforma tecnològica que utilitza, que permet oferir informació personalitzada a cada usuari. Quan l'usuari accedeix a la web, li apareix un llistat de llibres requerits pel seu centre educatiu, així com els volums disponibles i el preu que tenen. La llei actual obliga els instituts a mantenir la mateixa relació de llibres de text durant almenys quatre anys, amb algunes excepcions.

Bookiwi té 25 escoles inscrites, i espera superar els 20.000 usuaris en els pròxims dos anys. Per compensar l'estacionalitat del negoci -la major part de les vendes de llibres escolars es concentren entre el juny i el setembre- Bookiwi vol oferir un servei similar als universitaris, que també compren llibres al gener i al febrer.

Premiar els volums més ben conservats és una manera d'estimular les famílies perquè tinguin més cura dels llibres i siguin més conscients del seu valor, tant econòmic com mediambiental. Segons Banko es tracta d'un sistema més just que els mercats de llibres usats de les associacions de mares i pares (AMPA), dels quals moltes vegades les famílies més necessitades queden excloses per falta de contactes.

stats