22/04/2012

Els empresaris deixen sola la Generalitat

2 min

És trist dir-ho, però encara més constatar-ho en un acte públic: els empresaris no es creuen ni el president de la Generalitat ni el conseller d'Economia.

Fa uns dies, alguns dels principals empresaris catalans van ser a la presentació del llibre ¿Qué hago con mi dinero?, escrit per Martí Saballs, subdirector d' Expansión . L'estrella de l'acte va ser el ministre d'Economia, Luis de Guindos, que venia a Catalunya per primer cop des de la presentació dels pressupostos de l'Estat. Els comptes han estat criticats globalment per poc realistes i injustos. Però a Catalunya han fet un mal especial: la inversió de l'Estat caurà un 45% (la retallada més gran de totes les comunitats) i no es pagaran diverses partides incloses en l'Estatut i que sumen uns 1.800 milions, segons els càlculs de Mas-Colell. Tot això malgrat que Catalunya va ser la primera comunitat a retallar despesa i fer els deures d'austeritat a què ens obliga Brussel·les. Algú podia suposar que els empresaris aprofitarien la visita de De Guindos per protestar davant d'uns pressupostos que deixen els comptes de la Generalitat en una situació encara més precària. Massa ingenuïtat. Tot van ser somriures.

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, va ser dels pocs que va fer menció als pressupostos (es va limitar a dir que calia trobar "fórmules de col·laboració") i això l'honora. Però no era el que es podia esperar d'algú que ha fet bandera de la queixa per la falta d'inversions de l'Estat a Catalunya. L'únic que va aixecar la veu va ser Antoni Abad, president de Cecot i pròxim a CiU, que en un dinar posterior va retreure a De Guindos que els pressupostos eren un " ajuste de cuentas ".

Em pregunto què deuria pensar Artur Mas en veure que alguns dels principals empresaris del país guardaven silenci davant del ministre i deixaven sola la Generalitat en aquesta batalla. Sort que el Govern és business friendly . Amb amics així...

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem

stats