25/10/2015

Emília Vila: “Negociar una ronda d’inversió és com una feina”

3 min
Emília Vila“Negociar una ronda d’inversió és com una feina”

¿Té dificultats afegides muntar una start-up

No cal ser a Silicon Valley per destacar! El que sí que cal és detectar una necessitat de mercat molt palesa i veure si està ben solucionada. I això és el que fem a Agroptima. La idea de negoci no se’ns va acudir per art de màgia: els meus dos socis i jo vam veure que el sector agrícola no s’estava beneficiant de les noves tecnologies, així que vam començar a parlar amb propietaris d’explotacions agrícoles per saber què necessitaven. A més, és un món amb el qual estem familiaritzats. El meu pare havia sigut agricultor.

¿Ha augmentat la inversió en programari?

Des de fora es desconeix força el sector. Molts agricultors inverteixen grans quantitats de diners en maquinària agrícola o en productes fitosanitaris! La nova generació d’agricultors veu l’explotació agrícola com una empresa. Un dels principals problemes que afronten avui és que els preus dels productes agrícoles són commodities i han anat caient en les últimes dècades. L’única opció que tenen per ser rendibles és millorar els marges, és a dir, reduir els costos: optimitzar l’ús de fertilitzants, triar llavors que s’adaptin millor a un terreny, estalviar aigua o decidir que potser millor llogar en lloc de comprar una màquina... La tendència general del sector és que sobreviuran les explotacions més eficients, amb visió empresarial i capaces de fer economies d’escala.

I Agroptima els pot ajudar?

Hem creat una eina molt simple, adaptada a les necessitats de les explotacions petites i mitjanes. Des del seu mòbil, i només en un clic, l’agricultor pot anar introduint dades en temps real -les dosis de fertilitzant que acaba de tirar, per exemple- i així després no ha de passar-se hores introduint dades davant de l’ordinador per completar els informes i reportings de traçabilitat que li exigeix la normativa europea, entre d’altres. Per a les cooperatives agràries és especialment útil, ja que amb l’apli el tècnic agrícola s’allibera de feina administrativa i pot dedicar-se a l’assessorament tècnic o a altres serveis de més valor afegit.

Vas treballar a Rocket Internet Berlin, una plataforma que reprodueix tan ràpid com sigui possible en mercats verges models de negoci que ja funcionen en altres països. ¿Té competència Agroptima?

Tenim competidors, esclar. Als Estats Units hi ha Farm Logs i aquí hi ha Isagri, que porta 30 anys fent programari agrícola. Però nosaltres hi hem afegit el factor mobilitat, i això és clau per al pagès, tot el dia amunt i avall! Agroptima permet treballar des de l’ smartphone, en temps real, també en zones sense cobertura, de manera segura. Ja tenim 200 clients de pagament de tot Espanya i d’alguns països de Llatinoamèrica, a part de 6.000 usuaris més que s’han descarregat l’apli i l’estan provant. Ara estem acabant de tancar una primera ronda d’inversió de 700.000 euros amb Esade Ban i altres inversors privats per poder consolidar la plataforma i desenvolupar nous mòduls. Negociar una ronda d’inversió treu molt de temps, és com una feina!

Quan estudiaves a Esade t’imaginaves muntant una empresa per al sector agrícola?

El que tenia clar és que volia ser emprenedora. Quna vaig acabar vaig estar dos anys treballant en finances a KPMG, fins que vaig decidir que volia marxar fora i em vaig plantejar Berlín o Londres, les dues capitals europees de l’emprenedoria.

stats