03/03/2013

"El duopoli frena la innovació"

1 min
"El duopoli frena la innovació"

Darren Tan és director de l'àrea de recerca a Delta Partners, una consultoria especialitzada en el sector de les telecomunicacions, amb seu central a Dubai i oficina a Barcelona. Aquests dies ha visitat el Mobile World Congress.

Què hi ha de positiu en el nou Firefox OS?

Dos factors. El primer, que es tracta d'un intent de trencar l'actual domini d'iOS (Apple) i Android (Google). Junts controlen el 70% del mercat dels smartphones i això frena la innovació en el sector. El segon és que Firefox OS és una plataforma oberta. Això permet una participació més alta tant dels operadors com dels desenvolupadors a l'hora d'innovar en la cadena de valor. Les aplicacions estan basades en llenguatge web, cosa que proporciona més flexibilitat a l'hora de customitzar la interfície i desenvolupar serveis locals que s'ajustin a les necessitats específiques de cada grup de clients. Per altra banda, utilitzar les aplicacions directament des d'internet no exigeix smartphones gaire potents, i això abarateix costos.

¿Això facilita l'entrada als mercats emergents?

Els operadors mòbils com Telefónica estan interessats en Firefox OS perquè els permet, amb aparells més senzills, arribar a segments de classe mitjana que encara no tenen smartphones . La diferenciació en preus és clau per aconseguir nous usuaris de smartphones als mercats emergents, com el Brasil, Colòmbia o Hongria. Telefónica té acords amb Alcatel, ZTE i LG per produir smartphones amb Firefox OS. L'habilitat per oferir un preu assequible i ajustar-se als requisits dels mercats locals serà clau per fer atractiva la seva oferta.

Quines mancances supera respecte a iOS i Android?

La seva independència de qualsevol plataforma. Els usuaris d'un mòbil Firefox OS poden canviar d'un sistema operatiu a un altre sense perdre el seu portafolis d'aplicacions.

stats