13/02/2021

Els diners i els collons són per les ocasions

2 min

Ens en sortirem. Fa mesos que ens motivem amb aquesta frase i és evident que ho farem, encara que sovint, amb els confinaments municipals i comarcals, els tancaments de l’hostaleria i els tocs de queda, costi de creure. Ho farem, tot i que hauríem d’estar vacunant 26.000 persones al dia per assolir la immunitat de grup el 15 de setembre i els dies que ho fem bé en vacunem només 17.000. Ho farem, tot i que, tenint vacunes disponibles -un 28% de les 473.000 dosis rebudes fins al 10 de febrer no han sigut administrades-, ens costa posar-les els diumenges. És festa. I ho farem, tot i que ja és febrer i només el 2,74% de la població catalana ha sigut vacunada.

Dit això, sorprèn veure el diferent nivell de suport a l’economia dels països del nostre entorn comparats amb Espanya. Àustria dedica més del 6% del PIB a estímuls per rellançar l’economia. Alemanya arriba gairebé al 5%. França i Portugal se situen al 3%. Espanya, just per sobre de l’1%, és l’últim segons el document de la Comissió Europea Draft budgetary plans for 2021. L’últim.

Sorprèn també la comparació dels estímuls posats a disposició en la lluita contra el covid-19, respecte als que els diferents països van utilitzar en la crisi del 2008. Tots els nostres veïns estan invertint més diners en la crisi actual que en la precedent. Espanya, única excepció, fa exactament el contrari.

De veritat que així ens en sortirem? Voleu dir? Mentre la majoria de països europeus estan optant per les ajudes directes als principals sectors afectats per la pandèmia, aquí aquesta moda encara no ha arribat. No hi ha diners. diuen. Doncs senyors, com diuen a València, els diners i els collons són per les ocasions. Potser ha arribat el moment d’endeutar el país i aquest cop, en lloc de rescatar bancs, cal rescatar la gent i els seus negocis. Tot plegat és bàsicament de sentit comú.

stats