RETWEETS
Emprenem 26/10/2014

Dades territorials

2 min

Per molt que internet sigui una xarxa d’abast mundial, que sobre el paper permet a qualsevol usuari accedir a qualsevol contingut digital sigui on sigui -sempre que ho permetin el bon estat dels cables submarins de telecomunicacions i les polítiques de censura d’alguns governs-, la distribució geogràfica dels servidors de xarxa és crucial per optimitzar el trànsit global de dades i l’experiència d’ús. En poques paraules, com més a prop estiguin els dos extrems de la connexió, millor. Per això moltes de les webs que visitem no es troben realment als servidors de les empreses que les gestionen, sinó que són rèpliques instantànies que resideixen en les xarxes de distribució de companyies com Akamai, repartides per les diferents regions del món per aproximar les dades als consumidors.

Amb l’evolució dels sistemes d’informació cap al núvol, la pràctica s’ha intensificat. Per això Amazon, que lloga capacitat de procés i espai de disc a molts dels serveis digitals que fem servir cada dia, va anunciar dijous que obrirà a Frankfurt el seu segon parc de servidors a Europa. I la plataforma Azure de Microsoft, amb 19 zones en tot el món, serà una de les estrelles de la convenció TechEd que l’empresa farà la setmana que ve a Barcelona. Les dues firmes citades ja facturen més de 3.000 milions d’euros anuals per aquest concepte.

La ubicació dels servidors de xarxa no és trivial. Xiaomi, un dels fabricants xinesos de mòbils Android més populars, ha obert centres de dades en altres països asiàtics per reduir en 350 mil·lèsimes de segon el temps de resposta de cara als clients d’aquelles zones. Però els factors tècnics no són els únics en joc: Apple va traslladar als servidors de l’operadora China Telecom la seva plataforma iCloud per als compradors xinesos de l’iPhone perquè el govern li va exigir per motius de seguretat, però s’ha trobat que uns hackers locals han interceptat les comunicacions dels usuaris, fins al punt que Tim Cook ha hagut d’anar a Pequín per aclarir l’afer amb el vice primer ministre del país. Li interessa, perquè Xina acabarà sent el seu mercat principal.

stats