Emprenem 23/02/2014

Els consells de l’Íbex es rebaixen el sou

Bankia retalla un 44% la retribució al màxim òrgan de govern el 2013, perquè el redueix a 10 membres

2 min

Els membres del consell d’administració de les empreses de l’Íbex van veure com el seu sou baixava un 3,4% de mitjana el 2012, l’últim any que ha estudiat la consultora PWC, que ja en fa cinc que elabora informes sobre l’evolució retributiva dels màxims òrgans de govern de les 35 companyies i bancs més potents a la borsa. Precisament, amb aquesta perspectiva, entre el 2007 i el 2012 la retribució mitjana dels 96 consellers de les cotitzades que s’han mantingut a l’índex selectiu espanyol es va incrementar un 6,5%.

Tot i amb això, per interpretar correctament aquest increment s’ha de tenir en compte la relació entre els salaris i les responsabilitats. En aquest sentit, el 40% dels consellers van incrementar la feina, a causa de les noves exigències regulatòries i empresarials que han sorgit durant la crisi. Aquests consellers van veure com els seus emoluments augmentaven un 35%. En canvi, els representants que van reduir la seva activitat van veure com el seu salari davallava un 22%. Per acabar, els que van mantenir el nivell de feina van reduir la seva retribució d’una manera més modesta, d’un 3,2%.

Tendències

Actualment, la legislació espanyola estableix l’obligació de sotmetre a vot consultiu la política de remuneracions dels consellers en la junta d’accionistes anual. Segons argumenta l’estudi de PWC, la comissió d’experts que treballa per l’avantprojecte de llei de millora del govern corporatiu proposa elevar la força de la junta d’accionistes a vot vinculant, com a mínim a tres anys. De fet, al Regne Unit ja es va fer aquest pas a l’octubre.

La segona tendència que s’observa és el límit a les indemnitzacions. A França, per exemple, aquestes clàusules de blindatge només es reserven en casos de sortides forçoses. Finalment, el tercer motiu de debat que es treu de l’informe de PWC és la devolució de la part variable de la remuneració d’un conseller quan la informació sobre la qual s’ha calculat ha estat inexacta (clàusula clawback ).

El país més avançat en aquest aspecte és un altre cop el Regne Unit, que analitza, entre altres qüestions, incloure en la seva legislació en quines circumstàncies es podrien recuperar els pagaments realitzats.

Moderació a Bankia

Tot i aquestes tendències, aquesta setmana ha transcendit que Bankia va reduir la remuneració del consell d’administració, però per la via dràstica de la reducció dels seus membres, que l’any passat era de 10 persones. Així, el banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri va acordar reduir un 44% la retribució al consell l’any passat, fins als 1,8 milions d’euros, sobre els 3,2 milions de l’any anterior.

Actualment, l’entitat manté limitat el sou dels consellers no executius, cosa que vol dir que cada un cobra 100.000 euros, mentre que la retribució dels dos principals directius, el mateix Goirigolzarri i José Sevilla, és de 500.000 euros.

stats