Empreses 02/02/2014

Comprar plantes carnívores per internet

Dos germans de Barcelona han creat una botiga 'online' especialitzada en plantes exòtiques, que cultiven en un hivernacle de Gavà

i
Andrea Rodés
2 min

Fent unes pràctiques a la universitat, l'Alan Hollands va descobrir la Dionaea, una petita planta carnívora de fulla dentada, i des de llavors la seva incipient passió per les plantes exòtiques es va disparar. "La família del meu pare és d'Anglaterra, on hi ha una afició molt més seriosa per la jardineria, així que suposo que em ve d'allà", explica aquest enginyer tècnic agrícola, de 32 anys. Després de treballar uns anys en el sector de les obres públiques -"A Barcelona no hi ha feina del que vaig estudiar", diu- la crisi va obligar Hollands a reinventar-se, així que va decidir obrir pel seu compte un negoci de plantes carnívores.

"A Espanya aquest mercat encara és molt petit", explica l'Alan, que en el seu temps lliure ja s'havia dedicat a vendre llavors en fòrums i webs d'internet. L'any 2008 va decidir donar forma professional al seu projecte i juntament amb el seu germà Edward, especialista en comunicació, han fundat Carnivorasland, la primera botiga online especialitzada en plantes carnívores de l'àmbit estatal.

Perill d'extinció

Els primers mesos es van dedicar a adquirir llavors d'exemplars de tot el món, des d'Austràlia fins als EUA, per ampliar l'estoc de plantes i substrats que podien oferir. Cinc anys després tenen prop de 450 clients registrats, entre particulars, floristeries i grow shops, entre d'altres, i prop de 500 varietats de plantes diferents. "Ara estan hivernant, però a la primavera això és un festival de colors", explica l'Alan, que mostra un exemplar de Sarracenia, una planta de tija llarga i en forma de tub, on els insectes queden atrapats.

"A l'estiu quan mires a dins és bastant fastigós", bromeja l'expert. Al petit hivernacle de Gavà, rodejat de camps de cultiu, també hi tenen exemplars de Drosera, una planta de fulles llargues cobertes d'una substància enganxosa, i les conegudes Dionaeas, que per la seva similitud amb una boca humana ha inspirat les carnívores gegants que veiem al cinema. "Això que puguin mossegar persones és una cosa de les pel·lícules", afegeix l'Alan. A l'hivernacle hi té un estoc d'unes 2.000 plantes, la majoria de les quals només mengen insectes, com ara mosquits. "Moltes d'aquestes varietats estan en perill d'extinció, així que col·laborem en la seva supervivència", explica l'emprenedor.

En els pròxims mesos tenen previst traslladar-se a un espai més gran per ampliar l'estoc i oferir altres varietats, i també llançaran la versió anglesa de la web. Això els permetrà penetrar en el mercat europeu, sobretot al Regne Unit, d'on reben molts e-mails de clients interessats, i esperen incrementar un 30% les vendes el 2014.

Des del punt de vista local competeixen amb els gegants de la jardineria, com Jardiland, "però no tenen tanta diversitat ni el personal especialitzat", diu l'Alan. "A Europa tenim més competència -admet-. No obstant nosaltres tenim un avantatge competitiu en costos gràcies al clima mediterrani, que ens permet abaratir, per exemple, les despeses en calefacció de l'hivernacle", conclou.

stats