10/03/2013

José María Durán:"La competència fiscal no té sentit a la UE"

2 min
"La competència fiscal no té sentit a la UE"

01 ¿Les diferències fiscals entre països europeus fomenten l'evasió fiscal?

No. En la realitat, les diferències impositives permeten planificar les operacions d'una determinada manera, aprofitant els avantatges fiscals en diferents jurisdiccions, però tot i que es produeixi un estalvi impositiu, això no suposa necessàriament evadir impostos. És important saber distingir entre eficiència fiscal i evasió.

02 ¿Creu que la UE ha de tendir cap a una uniformitat fiscal més gran?

Sense dubte, la gran assignatura pendent de la UE és l'harmonització fiscal. Ja existeix un grup creat per França i Alemanya per unificar l'impost de societats. No té sentit que en un entorn d'unió econòmica i fiscal els països competeixin mitjançant normatives atractives fiscalment. La UE ja ha operat en aquest sentit, declarant ajudes d'estat a diverses empreses. Sense perjudici d'això, serà una pràctica habitual encara en els pròxims anys per atreure inversió i generar nous projectes.

03 Quins reptes presenta la lluita contra el frau?

El repte principal és la conscienciació dels ciutadans: que ells mateixos puguin veure que una conducta fiscal correcta té un retorn per a la societat. El clima actual sobre corrupció o el malbaratament dels recursos públics no hi ajuden. En segon lloc, cal una homogeneïtzació dels diferents impostos i administracions: un model com l'actual, en què segons la teva residència tindràs una fiscalitat o una altra, tampoc ajuda. L'altre gran problema és l'economia submergida, que en temps de crisi aflora, i suposa una disminució considerable en la recaptació impositiva.

04 ¿Aconsellaria a una empresa espanyola traslladar-se a Bèlgica o a un altre país per motius fiscals?

Aquest tipus d'assessorament actualment està superat, ja que les autoritats fiscals han estat molt estrictes amb aquest tipus de planificacions. Un exemple és la recent tornada d'Irlanda a Espanya de la filial de venda electrònica d'Inditex.

stats