20/01/2013

El capital risc cau i aposta per les pimes

2 min
El capital risc cau i aposta per les pimes

La compra d'Atento per Bain Capital; la de Maxam per Advent International; Grup Quirón, que va passar a mans de Doughty Hanson; Bridgepoint, que va comprar Borawind, i Investindustrial, que va adquirir el 50% del capital que li faltava de Port Aventura. Aquests exemples representen algunes de les transaccions més visibles i rellevants en el sector del capital risc a Espanya.

Es tracta d'operacions molt voluminoses (el 60% es van fer a través de fons internacionals), que van concentrar el 54% dels diners que es van moure al sector, però que només van suposar l'1,7% del nombre de compres que es van fer. De fet, les operacions petites van ser les estrelles l'any passat, ja que el 59% es van dirigir a societats en fase de creixement i un 38% a empreses en etapes inicials ( venture capital ).

Segons les dades de l'Associació Espanyola d'Entitats de Capital Risc (Ascri), les inversions en capital risc durant l'any passat van moure 2.525 milions d'euros en un total de 830 operacions, cosa que va representar una caiguda del 22% respecte al 2011. Tot i que la pèrdua d'activitat va ser molt considerable, no va arribar als mínims del 2009 (1.669 milions).

Així doncs, el 94% de les operacions de capital risc consumades van suposar una quantitat inferior a cinc milions, la qual cosa vol dir que es van concentrar en pimes. Els sectors que van rebre més volum d'inversió van ser el de serveis (40,5%), el de medicina i salut (13,6%) i el de comunicacions (10,8%), mentre que els segments que més transaccions van acumular van ser els d'informàtica (32%), serveis a la indústria (13%)i biotecnologia i genètica (9%).

Pel que fa a la captació de nous fons per invertir, el 2012 se'n van registrar 2.172 milions, un 10% menys que l'any anterior. Pel que fa a les desinversions, el volum a preu de cost va arribar als 956 milions, en un total de 461 operacions, un 47% menys que el 2011. El mecanisme de desinversió més utilitzat va ser la venda a tercers (65%).

Les operacions de creixement van comptabilitzar un total de 490 operacions, més de la meitat del total. Alguns exemples destacats van ser Autopista Urbana Norte, Abengoa Transmisión Sur i ATE IV (Cofides), Acuigroup (Inversiones Valencia Capital Riesgo), Quimi Romar (Realza Capital), Vértice 360 (HIG Capital) o Secuoya (N+1).

Perspectives

Les previsions de l'Ascri per a aquest any indiquen que es mantindrà la mateixa tònica que durant el 2012. La falta de crèdit bancari que també afecta el sector, la incertesa sobre l'evolució del deute sobirà i un entorn macroeconòmic deteriorat van provocar les caigudes de volum de l'any passat i segurament llastaran l'activitat de les primeres setmanes del 2013.

Tot i això, el capital risc es configura com un actor important en el seu paper de proveïdor de les pimes i els emprenedors, segons va destacar l'informe de la patronal.

stats