27/09/2015

Brent Comstock:“Em pagaven amb galetes”

3 min
Brent Comstock“Em pagaven amb galetes”

Acabes de fer vint anys i ja tens una empresa de màrqueting online

Auburn és un municipi de menys de tres mil habitants, molt rural, no tenim ni tan sols un centre comercial! Tot va començar quan la professora d’aeròbic de la meva mare em va demanar que li arreglés l’ordinador. Tenia dotze anys! Vaig acabar fent classes d’informàtica a les seves amigues, al poble no hi havia ningú que en sabés. No era un negoci gaire rendible, em pagaven amb galetes, i estava molt gras! Vaig acabar convertint-me en el principal proveïdor de serveis informàtics d’Auburn i rodalia. Els veïns em trucaven per qualsevol cosa, des d’arreglar l’ordinador o el mòbil fins a dissenyar una pàgina web... Ho aprenia tot mirant vídeos de YouTube, en sortir de l’escola.

Vas engegar el negoci tu sol?

Al principi m’ajudava un amic, que era músic i no tenia ni idea de tecnologia. Oferíem cada cop més serveis, érem l’única empresa informàtica en un radi de 120 quilòmetres. Es tracta d’una comunitat molt rural, la majoria de la població es dedica al conreu de soja i blat de moro. Els meus primers clients eren professionals autònoms, el comptable, el veterinari, un polític local... Mai he sigut un venedor agressiu. Si coneixia algú que podia ser un potencial client, en tornar a casa li enviava un e-mail dient-li que m’havia encantat conèixer-lo i que allà em tenia per qualsevol cosa que necessités. A BCom també ajudem a construir estratègia de marca, branding online... qualsevol servei que els ajudi a fer un salt endavant en el seu negoci. Però continuem dedicant el mateix temps a una gran empresa que a l’avi que em truca per dir que s’ha oblidat la contrasenya per entrar al seu ordinador. No oblidem els valors més humans, propis de la filosofia empresarial de Nebraska i en general de l’Oest Mitjà [dels Estats Units].

Però els referents per emprendre als EUA continuen sent Silicon Valley o la Costa Est.

Fa temps que es parla de la Silicon Prairie [plana], en contraposició al Valley, com a nou nucli d’innovació. Estats com Nebraska són millors per criar una família, tenen un cost de vida més assequible, i si fracasses és més fàcil tornar a aixecar el cap. Ja hi ha start-ups pioneres, com Hudl, un editor de vídeos per a l’anàlisi d’entrenament esportiu, que l’abril passat va aixecar 72,5 milions de dòlars de capital risc, i BugEater Labs, un spin-off de la Universitat de Nebraska que desenvolupa suplements proteínics a partir d’insectes.

¿Es pot compaginar ser empresari amb estudiar?

Fa dos anys vaig sortir de Nebraska per primera vegada per anar a la Universitat de Carolina de Nord a Chapel Hill, i resulta que no és tan fàcil com quan anava a l’institut. Això m’ha obligat a professionalitzar l’empresa, definir llocs de feina i delegar en l’equip. Ha sigut una bona idea, ja que, en el fons, la gestió no m’interessa gaire. M’agrada més engegar nous projectes. El meu propòsit ara és promoure l’emprenedoria a l’Oest Mitjà: Texas, Dakota del Sud, Iowa. Amb un professor de la universitat hem creat The Catalyst, una mena d’acceleradora rural per fomentar la innovació i les start-ups en aquests estats i evitar-ne la despoblació. És un drama que en alguns pobles només quedi gent gran.

Com atrauràs les start-ups

La base del programa és col·laborar amb els instituts i les escoles perquè els estudiants identifiquin els problemes que afronta la seva comunitat i proposin solucions innovadores. L’època de somiar a inventar el nou Apple o Facebook s’ha acabat. Es tracta de fomentar idees i projectes que millorin la societat.