19/05/2013

BlackBerry s'obre als Android i a l'iPhone

2 min

Apartir d'aquest estiu, el servei de xat per a mòbils BlackBerry Messenger (BBM), fins ara d'accés exclusiu amb els smartphones BlackBerry, es podrà fer servir també amb telèfons Android i amb l'iPhone. Mitjançant aplicacions de descàrrega gratuïta, l'empresa canadenca desvincularà per fi l'ús dels seus aparells i el de la seva xarxa de missatgeria instantània mòbil, que tot i ser de les més veteranes, és de les més sofisticades gràcies a les funcions de seguretat, la confirmació de lectura dels missatges, la possibilitat d'establir trucades de veu i de vídeo i la de compartir la pantalla del telèfon.

És curiós que sigui precisament Thorsten Heins qui obri la plataforma de missatgeria de BlackBerry. Quan ho va proposar Jim Balsillie, predecessor de Heins en el càrrec de conseller delegat de l'empresa, ell n'era el director d'operacions i s'hi va negar. Ara les circumstàncies l'hi obliguen: BBM té 60 milions d'usuaris actius al mes, 51 milions dels quals es connecten cada dia. Però WhatsApp i Line ja els fa servir molta més gent, i Heins ha decidit que prefereix ampliar el ventall de clients més enllà de la gent disposada a comprar-li telèfons, confiant que els nous models amb BlackBerry 10 siguin prou atractius per si mateixos. La seva aposta es basa en el fet que els usuaris de BBM envien el doble de missatges cada dia que els d'altres serveis i que la meitat d'aquests missatges són llegits durant els 20 segons següents a la recepció. Per a molts usuaris, el xat al mòbil ja és una aplicació més important que el correu electrònic i els gegants de la xarxa hi estan reaccionant.

I, parlant de gegants, un altre detall: des d'ara, tots els grans competidors d'Apple (BlackBerry amb BBM, Google amb Maps, Gmail, el cercador i d'altres, Microsoft amb SkyDrive i Bing, Samsung amb ChatON i Nokia amb Here Maps) ofereixen aplicacions per a l'iPhone. En canvi, Apple no en té ni una per a les plataformes dels altres. Molt revelador dels respectius nivells de confiança en les pròpies forces.

Analista tecnològic

stats