TECNOLOGIA
Empreses 08/05/2016

Bioo: carregar el mòbil amb l’energia d’una planta

Tres estudiants de 20 anys volen revolucionar el sector energètic generant electricitat a partir de la fotosíntesi de les plantes

Marc Amat
3 min
Bioo: carregar el mòbil amb l’energia d’una planta

Tenen tan sols 20 anys, però asseguren haver trobat la solució per a un dels grans problemes d’abast mundial: l’esgotament de les fonts d’energia. La fórmula secreta passa per aprofitar l’energia que generen les plantes amb la fotosíntesi per convertir-la en electricitat. “Hem aconseguit crear un sistema disruptiu, net i totalment respectuós amb el medi ambient”, afirma Javier Rodríguez, director d’operacions de Bioo, nom amb el qual han batejat el seu projecte. Ara ja estan a punt de llançar al mercat el seu primer producte, Bioo Lite, un test que permet carregar dispositius mòbils només amb l’energia que emet la planta. “Però això només és un primer pas”, augura el jove executiu. L’empresa ja està desenvolupant panells d’un metre quadrat que permetran abastar cases senceres amb l’energia generada pel seu propi jardí.

Tot va començar ara fa dos anys, quan Javier Rodríguez es va traslladar de Huelva a Barcelona per estudiar nanociència i nanotecnologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, l’únic centre de l’Estat on es pot cursar aquest grau. Va ser aquí on es va retrobar amb Pablo Manuel Vidarte -un amic seu de Sevilla- i amb el granadí Rafael Rebollo, tots dos estudiants d’enginyeria multimèdia a La Salle Universitat Ramon Llull i, junts, van crear l’empresa Arkyne Technologies. “Vam desenvolupar i comercialitzar uns adhesius que permetien geolocalitzar els objectes perduts a través d’una apli, però de seguida vam veure que necessitàvem crear una cosa encara més innovadora”, recorda Rodríguez. Va ser en aquest moment en què es van proposar fer trontollar el món de l’electricitat.

“Ens van explicar que, de les plantes, se’n podia extreure electricitat, i vam decidir començar a desenvolupar i millorar la tecnologia”, explica l’executiu. Amb aquest sistema, els tres estudiants ja han aconseguit generar una potència de 3 a 40 watts per metre quadrat a partir d’una bateria biològica que aprofita la matèria orgànica que expulsa la planta per generar l’electricitat. “És un procés que genera energia constantment, tant de dia com de nit, amb un cost mínim i amb un màxim respecte al medi ambient”, recalca l’emprenedor.

A finals del 2015, els tres estudiants van decidir fer un pas més i aplicar la tecnologia a un producte que poguessin comercialitzar. Així, van apostar per un test amb entrada USB que permetés carregar-hi dispositius mòbils. Amb l’ajuda dels programes per a emprenedors UAB Emprèn i Fundació Tecnova, van desenvolupar-ne diversos prototips, van fer-ne el testeig i, ara, els tres estudiants ja estan buscant finançament per entrar en producció.

Fa dues setmanes, Bioo va posar en marxa una campanya de micromecenatge per aconseguir 15.000 euros per poder-ne fabricar les primeres unitats. A falta de 23 dies per tancar la crida, ja han recaptat prop de 70.000 euros. “No ens ho hauríem pensat ni en el millor dels casos”, explica, satisfet, Rodríguez. Amb un preu de 120 euros, aquest desembre ja se n’enviaran les primeres unitats als mecenes i, després, es podrà adquirir a través de la seva pàgina web, si bé els seus responsables ja han iniciat converses amb distribuïdores de diversos països.

“Aquests diners serviran ara per validar la tecnologia, veure quina rebuda té al mercat i, si tot va bé, fer un pas més enllà”, apunta l’emprenedor. De fet, l’objectiu és acabar duent al mercat panells d’un metre quadrat que permetin generar electricitat per a una llar sencera. “Amb una superfície de 10x10 metres de panells amb gespa o enciams n’hi hauria prou i, si s’hi planten arbres o arbustos, només caldrien 3x5 metres”, detalla Rodríguez. Ja ho van presentar al Mobile World Congress i, des d’aleshores, ja s’hi han interessat des de petroleres d’Aràbia Saudita fins a inversors de Silicon Valley. Amb bones sensacions, al setembre obriran una ronda d’inversió per captar 250.000 euros i fer forat com a alternativa a les fonts d’energia convencionals.

stats